Υπολογιστικά εργαλεία για έγκυρη διάγνωση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η εργασία αποτελεί μια ανασκόπηση της σύγχρονης παγκόσμιας βιβλιογραφίας βασιζόμενη σε επιστημονικά, έγκυρα άρθρα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αποτελείται από 7 κεφάλαια και κύριος στόχος της είναι να καταστούν σαφή, όλα όσα σχετίζονται με τη νόσο, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και να αναδείξει τα υπολογιστικά εργαλεία για έγκυρη διάγνωση της. Το πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η φυσιολογία και η ανατομία του ΚΝΣ, εστιάζοντας στη δομή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η νόσος. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια γενική περιγραφή της ΣΚΠ και μια ιστορική αναδρομή. Αναφέρονται τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της ασθένειας, την κλινική εικόνα των ασθενών όπως αυτή έχει καταγραφεί και τις θεωρίες που περιλαμβάνουν τις αιτίες της νόσου.Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για την πρόγνωση της νόσου, η οποία ποικίλλει. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάγνωση σε ασθενείς με ΣΚΠ και οι υπολογιστικοί μέθοδοι με τις οποίες γίνεται η ανίχνευση των συμπτωμάτων. Το τέταρτο κεφάλαιο πραγματεύεται τις σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπεία της ΣΚΠ και τα νεότερα δεδομένα στις διάφορες μορφές της ΣΚΠ, στα βλαστικά κύτταρα και στα φάρμακα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση.Το πέμπτο κεφάλαιο κεφάλαιο ασχολείται με την ιατρική πληροφορική και πως γίνεται η δημιουργία των πληροφοριακών συστημάτων γενικά αλλά και ειδικά όσων σχετίζονται με τα θέματα υγείας. Το έκτο κεφάλαιο έχει σαν θέματα τα κλινικά συστήματα υποστήριξης απόφασης που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και στήριξη ασθενών και ειδικά όσων νοσούν με ΣΚΠ, για τη δομή των συμπτωμάτων και τις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Το έβδομο κεφάλαιο έχει σαν θέμα του τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ΣΚΠ από ειδικούς, τη δομή τους και τη χρήση τους. Τέλος , ακολουθεί η συζήτηση και τα συμπεράσματα της εργασίας, προτάσεις για μελλοντικά υπολογιστικά εργαλεία και τα παραρτήματα 1, 2 και 3 στα οποία αντιστοιχούν οι βιβλιογραφικές πηγές, οι συντμήσεις και γλωσσάρι επιστημονικών ορών.
Keywords: σκλήρυνση κατά πλάκας, υπολογιστικά εργαλεία, έγκυρη διάγνωση