Μελέτη τεχνικών αξιοποίησης του εννοιολογικού πλαισίου (Context) - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η έννοια του πλαισίου αποκτά ολοένα και περισσότερη προσοχή την τελευταία δεκαετία. Χαρακτηριστικά, η αξιοποίηση του από διάφορους ηγετικούς τομείς της πληροφορικής έχει προσδώσει ιδiαίτερο νόημα στον όρο. Εφαρμογές που εκμεταλλεύονται το πλήθος των υπαρχόντων πληροφοριών πλαισίου σε κάθε επίπεδο σχετίζονται κυρίως με τα πολυμέσα, τη κοινωνική δικτύωση, τη επίγνωση της κατάστασης του χρήστη, τη κινητή Υπολογιστική Νέφους και τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Στη παρούσα εργασία έγινε μία προσπάθεια καταγραφής των εκφάνσεων του πλαισίου στο κλάδο της πληροφορικής, μέσα από την παρουσίαση των διαφόρων κατηγοριών στις οποίες μπορεί να επιμεριστούν οι πληροφορίες πλαισίου. Αυτή καταγράφεται στα τρία πρώτα κεφάλαια της εργασίας. Στη συνέχεια, βάση της εν λόγω κατηγοριοποίησης, έγινε συλλογή σύγχρονων ερευνητικών δημοσιεύσεων σχετικές με την αξιοποίηση του πλαισίου σε εφαρμογές της πληροφορικής. Το πλήθος και το είδος των δημοσιεύσεων αποτελεί μία επιλογή που έγινε με γνώμονα, αφενός την ταξινόμηση των εργασιών ανά περιοχή μελέτης και αφετέρου την καταλληλόλητα τις εκάστοτε προσέγγισης ως προς τη δυνατότητα να αξιολογηθεί συγκριτικά σε σχέση με άλλες προσπάθειες που έγιναν στον ίδιο επιστημονικό χώρο. Στην επόμενη φάση, στο πέμπτο κεφάλαιο, κατασκευάστηκαν συγκριτικοί πίνακες αξιολόγησης των περιγραφηθέντων δημοσιεύσεων, με άμεσο στόχο την ανάδειξη, με σαφήνεια, της προσφοράς κάθε εργασίας στον επιστημονικό τομέα που τοποθετείται και των αδυναμιών που θα οδηγήσουν σε αναδείξει των κατευθύνσεων για περεταίρω έρευνα. Στο ίδιο και στο τελευταίο κεφάλαιο (έκτο) αποτυπώνονται συμπεράσματα από την προαναφερθείσα σύγκριση με σκοπό τη συγκεντρωτική παράθεση των σκέψεων επί της συνολικής προσπάθειας εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας και αναφορά σε πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις.

The concept of context is accumulating a continuous growing interest through the research community. Particularly, it is observed that major scientific sectors are utilizing the context information in means of relevant applications. These sectors, are Multimedia Analysis, Social Media analysis, analysis of user generated context information, mobile cloud computing and artificial intelligence. The present thesis is an attempt to account the different expressions of context in the informatics field, through the presentation of its variations in which it can be shared. This effort is being presented in the first three chapters. In the sequel, based on the aforementioned categorization, a collection of recent research papers is being presented, relevant to the utilization of context information in the IT field. The multitude and the kind of the research papers is a choice that has been taken, aware of the classification of the papers per research field and the appropriateness of each approach to be compares with other efforts in the same research field. In the next phase, in the fifth chapter, comparison matrices are being constructed in regard to the aforementioned research papers. The main target of the present effort is the evaluation of each paper according to others, in order to designate the offer to the research community with articulacy. Alongside, the thesis designates the weaknesses of each approach. In the fifth and the sixth chapter, the conclusions from the comparison are being presented, as well as some thoughts for future extensions of the present effort
Keywords: πλαίσιο,εννοιολογικό πλαίσιο,context; context