Μελέτη Πρόσληψης Βωμολοχιών και Λέξεων Ταμπού στον Υποτιτλισμό της Κωμικής Σειράς Επιστημονικής Φαντασίας «Ρικ και Μόρτι» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αυτή η έρευνα έχει ως αντικείμενό της τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μεταφραστές ως προς τη μετάφραση αυτών των λέξεων στους υποτίτλους. Το θεωρητικό πλαίσιο βασίστηκε σε βιβλιογραφική επισκόπηση σχετικά με τη μετάφραση, τον υποτιτλισμό, τις βωμολοχίες και τις λέξεις ταμπού και τις κατηγορίες τους, αλλά και πώς αυτές αντιμετωπίζονται στους υποτίτλους. Για το ερευνητικό κομμάτι της εργασίας επιλέχθηκαν τριανταένα (31) επεισόδια από την αμερικάνικη σειρά «Ρικ και Μόρτι», που είναι σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες και βασικό κομμάτι του χιούμορ της είναι η χρήση αυτών των λέξεων. Έπειτα από παρατήρηση των ελληνικών υποτίτλων με βάση τον επαγγελματικό υποτιτλισμό στο συνδρομητικό κανάλι του Νέτφλιξ, έγινε σύναψη των αποτελεσμάτων και δημιουργία ποσοτικών πινάκων και ποιοτικός σχολιασμός. Επιπλέον, έγινε και διασπορά ερωτηματολογίου που περιείχε ερωτήσεις σχετικά με τη μετάφραση των βωμολοχιών και λέξεων ταμπού στους ελληνικούς υποτίτλους, αλλά και με τις επιλογές μετάφρασης αυτών των λέξεων στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν και δημιουργήθηκαν τα σχετικά ποσοστιαία γραφήματα. Τέλος, έγινε περαιτέρω αναφορά σε παρόμοιες έρευνες, έτσι ώστε να παρατηρήσουμε κατά πόσο τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας συμφωνούν ή διαφωνούν με παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει από άλλους ερευνητές και σε άλλες χώρες.

The aim of this research is to focus on the difficulty that translators face in translating these words in the subtitles. The theoretical framework was based on literature review concerning translation, subtitling, profane and taboo words and their categories, as well as the way they are treated in subtitling. For the research part of this work, thirty-one (31) episodes from the American series “Rick and Morty” were selected; it is a sit-com series for adults and a key part of its humour is the use of these words. After observing the Greek subtitles based on the professional subtitling on the Netflix subscription channel, a number of results were reached and quantitative tables were created followed by qualitative commentary. Furthermore, a questionnaire was disseminated, which contained questions about the translation of profane and taboo words in the Greek subtitles, and also the translation choices of these words in the first episode of the series. The results were commented upon and graphs were created with the results. Finally, references have been made to similar surveys in order to observe whether the findings of the present study agree or disagree with previous research conducted by other researchers in other countries.
Keywords: Μετάφραση, Υποτιτλισμός, Βωμολοχίες, Λέξεις ταμπού, Έρευνα, Ρικ και Μόρτι; Translation, Subtitling, Swearwords, Taboo words, Research, Rick and Morty