Μηχανική Μετάφραση και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Συγκριτική αξιολόγηση μηχανικά μεταφρασμένων κειμένων με χρήση αυτόματων μετρικών - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της σχέσης μεταξύ της μηχανικής μετάφρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε επίπεδο γλώσσας και θεματολογίας μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση μηχανικά μεταφρασμένων κειμένων. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκαν κάποια κείμενα τα οποία μεταφράστηκαν με τη βοήθεια μηχανών αυτόματης μετάφρασης και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν τόσο με αυτόματες όσο και με μη αυτόματες μεθόδους αξιολόγησης. Βασική προϋπόθεση για την επιλογή των κειμένων ήταν το να προέρχονται από τον κοινωνικό ιστό ή να αναφέρονται σε θεματολογία δημοφιλή στον κοινωνικό ιστό αλλά και να ανήκουν ταυτόχρονα σε παράλληλα σώματα κειμένων ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν με τη βοήθεια μετρικών αυτόματης αξιολόγησης. Εξετάστηκαν κείμενα για τα ζεύγη γλωσσών γερμανικά-αγγλικά, ιταλικά-αγγλικά και ιταλικά-ελληνικά ενώ για τη μηχανική μετάφραση χρησιμοποιήθηκαν το μεταφραστικό εργαλείο Google Translate και η μηχανή αυτόματης μετάφρασης του Facebook. Για τον υπολογισμό των μετρικών αυτόματης αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο MTUOC (και πιο συγκεκριμένα το MTUOC-Eval) ενώ ειδικά για τα κείμενα με γλώσσα-στόχο τα ελληνικά, προτείνεται, μέσω της παρούσας εργασίας, η χρήση μιας παραλλαγής του γενικού tokenizer του MTUOC-Eval, διαμορφωμένης ειδικά για την ελληνική γλώσσα.

The main purpose of this master’s dissertation is the study of the relationship between machine translation (MT) and the social media, through the comparative evaluation of machine translated texts, with regard to the language used in the social networking websites and the social media most popular topics. In order to achieve this, a certain number of texts were selected and translated making use exclusively of machine translation software. The machine translated texts were later evaluated applying both automated and manual evaluation methods. In order to be eligible for selection, the texts had either to be extracted from social networking websites or to regard popular topics on the social media, while also being part of bilingual parallel corpora so that they could be evaluated utilizing automated MT evaluation metrics. Three language pairs were studied: German to English, Italian to English and Italian to Greek. All texts were automatically translated twice, making use of Google Translate and Facebook Translate respectively, while the MTUOC tool (and more specifically MTUOC-Eval) was used to calculate the automated MT evaluation metrics. Specifically to Greek as a target language, a variant of the general tokenizer of MTUOC-Eval is proposed, especially designed for the Greek language.
Social media and machine translation: A comparative study of machine translated texts utilizing automated evaluation metrics
Keywords: Μηχανική μετάφραση, αξιολόγηση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινωνικός ιστός, Google Translate, Facebook Translate, μετρικές αυτόματης αξιολόγησης, MTUOC, εκτίμηση ποιότητας; Machine translation, evaluation, social media, social networking websites, Google Translate, Facebook Translate, machine translation evaluation metrics, MTUOC, quality estimation