Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση της συμμετοχής των μαθητών στο μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και δικαίωμα κάθε παιδιού για την ολόπλευρη ανάπτυξή του. Η παρούσα έρευνα μελετά τον τρόπο που ο δάσκαλος μουσικής μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση της συμμετοχής των μαθητών, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η έρευνα ήταν ποιοτική και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ημιδομημένες συνεντεύξεις και η παρατήρηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή έξι δασκάλων μουσικής με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, που διδάσκουν το μάθημα σε δημοτικά σχολεία της περιφέρειας. Η ανάλυση του ερευνητικού υλικού ανέδειξε τη σημασία της συμβολής των δασκάλων μουσικής και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα και το βαθμό συμμετοχής των μαθητών τους. Διαπιστώθηκε πως η κατάρτιση, η προσωπικότητα και η εμπειρία των δασκάλων μουσικής συνδέονται άμεσα με την εμπλοκή τους στη διαδικασία μάθησης των παιδιών και αποτυπώνονται μέσα από τις διδακτικές προσεγγίσεις και τις μεθόδους διδασκαλίας που επιλέγουν. Οι διαφοροποιήσεις που εντοπίζουν στη συμμετοχή των μαθητών τους, ο τρόπος που τις επιβεβαιώνουν, οι παράγοντες που εκφράζουν ότι την επηρεάζουν και ο τρόπος που τους διαχειρίζονται, αναδεικνύει την αξία που προσδίδουν στην ενεργή συμμετοχή κάθε παιδιού, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τους προβληματισμούς που επεξεργάζονται και τις προτεραιότητες που θέτουν. Η διαδικασία της αξιολόγησης της συμμετοχής κάθε μαθητή δεν είναι για όλους μία διαδικασία που συμβαίνει μόνο σύμφωνα με το πλαίσιο του μαθήματος αλλά αποτελεί για όλους το κομμάτι που ολοκληρώνει το παζλ για τη νοηματοδότηση της συμμετοχής από τους δασκάλους και της συμβολής τους σε αυτή.
The educator’s part in forming the students’participation in the music class in primary education
Keywords: συμμετοχή, συμβολή εκπαιδευτικού, μουσική, πρωτοβάθμια εκπαίδευση; participation, educator’s contribution, music, primary education