Η ΓΑΜΗΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΖΥΓΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ (19ος-21ος ) ΑΙΩΝΑΣ' - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό να αναδείξει την ιστορική καταξίωση του θεσμού του γάμου στην ελληνική κοινωνία, μέσω των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Αρχείου της μεγαλύτερης Μητρόπολης της Ελλάδος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο γάμος συμβάλει στην συγκρότηση της οικογένειας που αποτελεί θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας και στην διαδοχή του γένους των ανθρώπων με την αναπαραγωγική διαδικασία. Ο γάμος συγχρόνως γίνεται και μετάβαση του ζευγαριού σε μια νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει πρόσθετες υποχρεώσεις αλλά και οικογενειακές ευθύνες. Ως προς τον θεσμό της Ορθόδοξης εκκλησίας, θεωρεί τον γάμο μέγα μυστήριο που οδηγεί το ζευγάρι σε πνευματική τελείωση. Η ιστορική Δημογραφία εξετάζοντας την εξέλιξη του γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού), την εμφάνιση του συμφώνου συμβίωσης αλλά και την έξαρση των διαζυγίων, δημιουργεί νέες προοπτικές για κοινωνική επαναξιολόγηση, για ταξική αναβάθμιση που με την σειρά τους επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στον δημογραφικό χώρο.

This work aims to highlight the historical appreciation of the institution of marriage in Greek society, through the data of the Greek Statistical Authority and the Archive of the largest Metropolis of Greece, the Holy Archdiocese of Athens. Marriage contributes to the formation of the family which is a fundamental cell of society and to the succession of the human race through the reproductive process. Marriage is also a transition of the couple to a new reality, which includes additional obligations as well as family responsibilities. As for the institution of the Orthodox church, it considers marriage a great mystery that leads the couple to spiritual perfection. Historical Demography by examining the evolution of marriage (religious and political), the appearance of cohabitation and the rise of divorces, creates new perspectives for social re-evaluation, for class upgrading which in turn bring about significant changes in the demographic area.
Keywords: Γαμηλιότητα, διαζυγιότητα, ΕΛΣΤΑΤ, Ιστορική Δημογραφία; Μarriage, Divorce, GREEK STATISTICAL AUTHORITY, HISTORICAL DEMOGRAPHY