«Κινητή Τυπογραφία: Μια Μελέτη της Δημιουργικής Διαδικασίας και των Οπτικοακουστικών Πτυχών» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία αναλύει τη χρήση της κινητής τυπογραφίας σε Lyric videos, εστιάζοντας στη διαδικασία δημιουργίας και τη σημασία της στην αισθητική απόδοση της μουσικής. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο που έχω επιλέξει να ασχοληθώ είναι η δημιουργία ενός Lyric video κινητής τυπογραφίας σε ένα μουσικό κομμάτι που ονομάζεται «Φυλακές» και αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία όπου οι στίχοι του τραγουδιού παρουσιάζονται δυναμικά μέσω κινούμενων γραφικών και εφέ. Αφορά ένα τραγούδι κοινωνικού περιεχομένου που αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει θέματα και προβλήματα που αφορούν την κοινωνία και την ανθρώπινη εμπειρία. Μέσα από την εξέταση των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται, επιδιώκω να αναδείξω πώς η κινητή τυπογραφία ενισχύει την αισθητική εμπειρία των θεατών και τη συναισθηματική αντίληψη του κοινού. Επιπλέον, παρέχει πρακτικές συστάσεις για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών στον τομέα της οπτικοακουστικής παρουσίασης της μουσικής. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την επιλογή κατάλληλης γραμματοσειράς, χρωμάτων, κινήσεων, εικόνων και γραφιστικών που αναδεικνύουν την ατμόσφαιρα και το νόημα του τραγουδιού. Ο σκοπός της πτυχιακής μου εργασίας είναι να εξερευνήσω τη διαδικασία δημιουργίας ενός lyric video με κινητή τυπογραφία και να αναδείξω τις δυνατότητες αυτής της τεχνικής στον τομέα της οπτικοακουστικής παρουσίασης μουσικού υλικού. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα εστιάζει στο πώς η κινητή τυπογραφία μπορεί να ενισχύσει την ερμηνεία και την αισθητική ενός τραγουδιού μέσω ενός lyric video, καθώς και στα εργαλεία και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τέτοιων έργων. Για την υλοποίηση του, χρησιμοποίησα κατά βάση το λογισμικό του Αfter Εffects προσαρμόζοντας τους στίχους στο κομμάτι, τα γραφικά και τις εικόνες συγχρονισμένα με τον ήχο. Παράλληλα, χρησιμοποίησα τα λογισμικά του Illustrator και Photoshop για την δημιουργία γραφικών και την επεξεργασία των εικόνων καθώς και το Premiere για την επεξεργασία βίντεο ώστε να ολοκληρώσω την πτυχιακής μου.

This undergraduate thesis explores the use of kinetic typography in Lyric videos, focusing on the creation process and its significance in enhancing the aesthetic representation of music. I have chosen a song with social content reflect and highlight issues and problems concerning society and the human experience. Through the examination of techniques and tools employed, it seeks to understand how kinetic typography enriches the viewers' aesthetic experience and emotional perception. Furthermore, it provides practical recommendations for improving technical skills and developing innovative strategies in the field of audiovisual music presentation. For my bachelor's thesis, I have chosen to delve into the creation of a Lyric video with kinetic typography, which constitutes a creative process where the lyrics of a song are dynamically presented through moving graphics and effects. This process involves selecting suitable fonts, colors, motions, images, and graphics that highlight the atmosphere and meaning of the song. It is, therefore, a graphic and audiovisual endeavor. The purpose of my thesis is to explore the process of creating a lyric video with kinetic typography and to highlight the potential of this technique in the field of audiovisual presentation of musical material. The main research question focuses on how kinetic typography can enhance the interpretation and aesthetics of a song through a lyric video, as well as the tools and techniques used in creating such works. For its implementation, I primarily utilized Adobe After Effects, adjusting the lyrics to the piece, synchronizing graphics and images with the sound. Additionally, I used Adobe Illustrator and Photoshop for graphic creation and image processing, as well as Adobe Premiere for video editing, to complete my thesis.
Keywords: Κινητή Τυπογραφία, Lyric Videos, Οπτικοακουστικά Μέσα, Σχεδιασμός Γραφικών, Τυπογραφία και Κίνηση, Χρωματική Παλέτα, Εφέ Κίνησης, Οπτική Επικοινωνία Μουσική Οπτικοποίηση, Ψηφιακά Μέσα; Motion Typography, Lyric Videos, Visual Communication, Graphic Design Dynamic Text, Color Palette, Typography Animation, Music Visualization Kinetic Typography, Digital Media, Text Effects, Video Synchronization Audiovisual Elements, Interactive Design, 3D Text Effects