Η εμπειρία μιας εξάμηνης πρακτικής άσκησης στο μάθημα της μουσικής σε δημοτικό σχολείο της Μακεδονίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παραθέτω τις παρατηρήσεις μου, τις σημειώσεις μου, τα πλάνα και το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε, καθώς και τα συμπεράσματα και τον αναστοχασμό που προέκυψε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης πρακτικής μου άσκησης. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε σε ένα Δημοτικό Σχολείο της Μακεδονίας σε ένα τμήμα Α΄ και σε ένα τμήμα Ε΄ Δημοτικού. Ο σκοπός ήταν οι μαθητές να αγαπήσουν το μάθημα της μουσικής, να μάθουν πράγματα για τη μουσική με ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο μέσα από δραστηριότητες, φτιαγμένες έτσι ώστε να κεντρίσουν τη προσοχή τους, να αυξήσουν την δημιουργικότητά τους, την ομαδικότητά τους και να καλλιεργηθεί η αισθητική απόλαυση. Για να γίνουν οι δραστηριότητες αυτές χρησιμοποίησα μουσικά όργανα του σχολείου, όργανα που φτιάξαμε με τα παιδιά, εξοπλισμό του σχολείου και δικό μου, διάφορα φυσικά αντικείμενα αλλά και την τεχνολογία, με τη βοήθεια σελίδων για τον σχεδιασμό παιχνιδιών-δραστηριοτήτων. Οι διδακτικές μέθοδοι που προσπάθησα περισσότερο να εφαρμόσω είναι η βιωματική και η ενεργητική μάθηση μέσα από τυπική και άτυπη διδασκαλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξάμηνης πρακτικής διδασκαλίας δεν περιορίστηκα μόνο σε ώρες μαθημάτων, αλλά με το τμήμα της Α΄ τάξης πραγματοποιήσαμε και δύο εκδηλώσεις. Έτσι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που εκπόνησα τη διπλωματική μου εργασία στο Σχολείο αυτό, μπόρεσα να πάρω χρήσιμες εμπειρίες όχι μόνο για τη διδασκαλία μουσικής σε μαθητές Δημοτικού, αλλά και για άλλες παράλληλες ενέργειες και για τις υποχρεώσεις που έχει ένας εκπαιδευτικός.

In this thesis I present my observations, my notes, the plans and the educational material created as well as my conclusions and my reflection during my six-month placement. The practical exercise was carried out in a Primary School in Macedonia, in two classes, a First Grade Class (1st) and a Fifth Grade Class (5th). The aim was for the students to love the music lesson, to learn about music in a pleasant and entertaining way through activities designed to stimulate their attention, to increase their creativity, teamwork and cultivate aesthetic enjoyment. For designing those activities I used school musical instruments, self-made instruments we made with the children from scratch, school equipment as well as my own, various physical objects, but also technology, all under the scope of game-activity planning Schedules. I tried to implement experiential teaching methods and active learning through formal and informal teaching. During this six-month practical teaching, I was not limited to only class hours, but with the 1st grade Class we also gave two performances/presentations. So during this period of time that I completed my diploma thesis at this School, I was able to gain useful experiences not only for teaching music to elementary school students, but also in other parallel responsibilities and obligations that a teacher has.
Keywords: Πρακτική άσκηση στη μουσική, Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίας, μουσικές δραστηριότητες, βιωματική μάθηση μουσικής, δημιουργικότητα, ομαδικότητα; Internship in music teaching, Primary School of Macedonia, music activities, experiental learning of music, creativity, teamwork