Εφαρμογή webGIS για την υποστήριξη και παροχή πληροφοριών στην αεροναυτιλία. - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εφαρμογή ανήκει στο είδος των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.), Geographic Information Systems (G.I.S ) και δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να οπτικοποιήσουν την κυκλοφορία των αεροσκαφών ενός αεροδρομίου, πάνω σε θεματικό αεροναυτικό χάρτη. Χρήστες της εφαρμογής είναι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Υ.Π.Α) που υπηρετούν στους Πύργους Ελέγχου μη ελεγχόμενων αεροδρομίων. Εκτός από την οπτικοποίηση της κυκλοφορίας η εφαρμογή μας προσφέρει και άλλες χρήσιμες λειτουργίες όπως η εύρεση των μετεωρολογικών δελτίων METARs και των αεροναυτικών αγγελιών NOTAMs ενός αεροδρομίου, την εύρεση πληροφοριών ενός αεροδρομίου που είναι δημοσιευμένες στο εγχειρίδιο Aeronautical Information Publication (AIP), την απεικόνιση των αεροδιαδρόμων, των waypoints, των τερματικών περιοχών ΜΤΜΑs κ.α, ενός εναέριου χώρου Flight Information Region (FIR) μιας χώρας, την διαχείριση σχεδίων πτήσης και εμφάνιση της προεπισκόπησης τους πάνω στον χάρτη και προσομοίωση της πτήσης των αεροσκαφών και της κίνησής τους σύμφωνα με τα σχέδια πτήσης τους. Η εφαρμογή ανήκει στην κατηγορία των web εφαρμογών και υλοποιείται με τη χρήση μιας βάσης δεδομένων postgreSQL η οποία έχει καταχωρημένα στοιχεία που αφορούν την αεροναυτιλία, π.χ αεροδρόμια, ραδιοβοηθήματα, αεροδιαδρόμους, waypoints,τερματικές περιοχές MTMAs, πληροφορίες αεροδρομίων κ.α. Επίσης η εφαρμογή μας χρησιμοποιεί έναν διακομιστή (Geoserver) ο οποίος δημιουργεί τα απαραίτητα layers για την απεικόνιση του θεματικού αεροπορικού χάρτη. Ο χάρτης μαζί με τις λειτουργίες του, υλοποιείται στο front end μέρος της εφαρμογής με τη χρήση της βιβλιοθήκης openlayers και της επέκτασής της ol-ext σε γλώσσα javascript. Για την διασύνδεση του front end μέρους της εφαρμογής με τη βάση δεδομένων και το web χρησιμοποιείται ένας διακομιστής node.js.

Τhe application is a Geographic Information Systems (G.I.S) based application and helps users to visualize air traffic onto an aeronautical map. Users of the application are considered the employees of Helenic Civil Aviation Authority, who work at the control towers of uncontrolled aerodromes. Furthermore, the application provides some other useful features like retrieving METARs and NOTAMs of an aerodrome, retrieving information of an aerodrome which is published in Aeronautical Information Publication (AIP), visualizing of airways, waypoints, Terminal Manoeuvring Areas (TMAs) and Flight Infromation Region (FIR) of a country, handling and previewing of flight plans and emulated projection of those flight paths in accordance with their flight plans. The application is a web based application and it is implemented by using a postgreSQL database through which the aeronautical data are retrieved for example aerodromes, navaids, airways, waypoints, terminal areas (TMAs), aerodromes’ information etc. The application uses a server (Geoserver) which constructs the necessary layers for visualizing the aeronautical map. In the front end part of the application the map with its features is implemented by using openlayers library and its extension ol-ext in javascript language. A node.js server is used in order to connect the front end part of the application to the database and the web.
Keywords: Αεροναυτιλία, Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών, Διανυσματικοί Χάρτες, Οπτικοποίηση Εναέριας Κυκλοφορίας,; Geographic Information System, Vector maps, Openlayers, Geoserver, PostgreSQL, Node.js