Μετάφραση και Σχολιασμός του κεφαλαίου Public Diplomacy in the People’s Republic οf China της Ingrid d’Hooghe από το βιβλίο The New Public Diplomacy: Soft Power in International Relations - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η Κίνα και η μελέτη των γεωπολιτικών και κοινωνικών δρώμενών της αποτελεί ένα ενδιαφέρον αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως. Η μετάφραση κεφαλαίου από το βιβλίο The New Public Diplomacy: Soft Power in International Relations αποτελεί μια από τις πολλές προσπάθειες να διαδοθούν και να ερμηνευτούν τα ιστορικά γεγονότα και οι πολλές διαφορετικές ιδέες, συνήθειες και έθιμα αυτής της χώρας. Θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη και την εφαρμογή της κινέζικης δημόσιας διπλωματίας και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η Κίνα για να προωθήσει μια θετική εικόνα στο εξωτερικό, καθώς η ηγεσία της χώρας θεωρεί ότι η θετική εικόνα είναι πολύ σημαντική για την εκπλήρωση των μελλοντικών της στόχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο κείμενο-πηγή, λόγω της περιόδου συγγραφής του άρθρου, σχολιάζονται γεγονότα της επικαιρότητας, όπως η συμμετοχή της Κίνας στην εκστρατεία για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά, με αφορμή τη θετική στάση της απέναντι στις άλλες χώρες και την επιθυμία της να μην παρουσιάζει τις βλέψεις της για την «Ανερχόμενη Κίνα», γίνεται επίσης αναφορά και σε γεγονότα του παρελθόντος της, τα οποία την ακολουθούν μέχρι και σήμερα. Αυτό αποτέλεσε και ένα σημαντικό λόγο για τον οποίο χρειάστηκε να προηγηθεί έρευνα τεκμηρίωσης σε ιστορικό αλλά και πολιτικό πλαίσιο, κυρίως από την περίοδο της πολιτιστικής επανάστασης και μετά.
Keywords: δημόσια διπλωματία, Κίνα, ήπια ισχύς, κινέζικη διπλωματία; public diplomacy, China, soft power, Chinese diplomacy