ΜΕΤΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή έχει ως θεματικό πυρήνα την εκπαίδευση στη μετεπεξεργασία μηχανικής μετάφρασης (Machine Translation Post-Editing, MTPE) και αναλύει τη σύγκλιση και απόκλιση μεταξύ της μετάφρασης χωρίς τη χρήση μηχανής και της MTPE. Η έρευνα αρθρώνεται στο θεωρητικό πλαίσιο, τη μεθοδολογία της έρευνας και τη σύνθεση των θεωρητικών και πρακτικών συμπερασμάτων. Το θεωρητικό μέρος εστιάζει στη γνωσιακή επιστήμη και στη διαδικασία της MTPE σε αντιπαραβολή με τη μετάφραση χωρίς χρήση μηχανής, αποκαλύπτοντας τις δεξιότητες και γνωσιακές διεργασίες που απαιτούνται. Επιπροσθέτως, εξετάζει τη δομή και τις ανάγκες που ανακύπτουν σε επαγγελματικό μεταφραστικό περιβάλλον με την ανάλυση της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και του ρόλου των μεταφραστών. Η μεθοδολογία της έρευνας της παρούσας διατριβής επικεντρώνει στον ρόλο των μεταφραστών στην MTPE και στον προσδιορισμό των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την εκπαίδευσή τους. Εξετάζει τον γνωσιακό, χρονικό, τεχνικό και ψυχολογικό φόρτο της MTPE και προτείνει ένα μοντέλο αμοιβής των μεταφραστών σε περιβάλλον εργασίας μηχανικής μετάφρασης. Η έρευνα καταλήγει στην πρόταση ενός πρωτοκόλλου εκπαίδευσης MTPE που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της απόδοσης των επαγγελματιών μεταφραστών και στην αποδοχή της MTPE στον σύγχρονο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

This doctoral dissertation centers on Machine Translation Post-Editing (MTPE) training and examines the convergence and divergence between human translation and MTPE. The research is structured around theoretical framework, research methodology, and the synthesis of theoretical and practical findings. The theoretical component focuses on cognitive science and the MTPE process in comparison to human translation, revealing the requisite skills and cognitive processes. Furthermore, it examines the structure and emerging needs in professional translation environments through an analysis of training, evaluation, and the role of translators. The research methodology of this dissertation focuses on translators' role in MTPE and identifying the skills required for their training. It examines the cognitive, temporal, technical, and psychological demands of MTPE and proposes a compensation model for translators working in machine translation environments. The research culminates in proposing an MTPE training protocol that can significantly contribute to improving professional translators' performance and the acceptance of MTPE in contemporary professional and academic spheres.
Keywords: μετεπεξεργασία μηχανικά μεταφρασμένου κειμένου, μηχανική μετάφραση, μετεπιμέλεια, μετάφραση με τεχνητή νοημοσύνη, TN, επαγγελματίες μεταφραστές, γνωσιακός φόρτος, τεχνικός φόρτος, χρονικός φόρτος; machine translation post-editing, machine translation, MTPE, AI Translation, professional translators, cognitive effort, technical effort, temporal effort