Ανιχνεύοντας τη διαπολιτισμική ευαισθησία στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να εντοπίσει εάν τα στελέχη του Λ.Σ.-Ελ.Ακτ. είναι διαπολιτισμικά ευαίσθητα, σε τι βαθμό και αν επηρεάζεται η διαπολιτισμική τους ευαισθησία από μεταβλητές όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο σπουδών, τα ταξίδια στο εξωτερικό κ.ά. Ενδιαφέρει επίσης η γενικότερη στάση τους προκειμένου αναδειχθούν οι πεποιθήσεις τους συνολικά για τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Για να επιτευχθεί ο στόχος διενεργήθηκε ποσοτική έρευνα σε δείγμα εκατόν τριών (103) εν ενεργεία στελεχών που υπηρετούν σε διάφορες θέσεις ανά την Ελλάδα με τη μέθοδο της χιονοστοιβάδας. Το κύριο ερευνητικό εργαλείο ήταν η Κλίμακα Διαπολιτισμικής Ευαισθησίας (ISS) των Chen και Starosta (2000). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι λιμενικοί παρουσίασαν υψηλή διαπολιτισμική ευαισθησία αναδεικνύοντας ως στατιστικά σημαντικές μεταβλητές το φύλο, τη θέση ευθύνης και τις συναναστροφές με τους πολίτες από τις οποίες εξαρτώνται άλλοτε ο σεβασμός που επιδεικνύουν στις πολιτισμικές διαφορές, άλλοτε η προσοχή που δίνουν στην αλληλεπίδραση και η συμμετοχή τους αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές οι λιμενικοί είναι διαπολιτισμικά ικανοί στις διεπαφές με άτομα άλλων πολιτισμών βασιζόμενοι κυρίως στις προσωπικές τους εμπειρίες και τις γνωστικές και συναισθηματικές πτυχές της προσωπικότητάς τους που πλαισιώνουν τις προσπάθειές τους με κύριο μέλημα να επικοινωνήσουν με επιτυχία. Εάν αυτές οι προσωπικές διαπολιτισμικές ικανότητες υποστηρίζονταν δομικά από ανάλογες κοινωνικές δράσεις, τότε το Σώμα συνολικά και η κοινωνία μας γενικότερα θα πετύχαινε την ποθητή διαπολιτισμική εξέλιξη. Τα ευρήματα της παρούσας διπλωματικής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συγκριτικά και με άλλα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις στον τομέα των διαπολιτισμικών διεπαφών.

The aim of this research is to examine the degree to which the Hellenic Coast Guard officials are interculturally sensitive and the degree to which their sensitivity is affected by demographic variables such as gender, age, level of education, international travels etc. Another area of interest is their general stance which will help us understand their overall beliefs on intercultural communication. To achieve this goal, a quantitative survey was conducted with a sample of one hundred and three active Hellenic Coast Guard officials who serve in various positions throughoutGreece, using the snowball sampling method. The main research tool used was the ISS of Chen and Starosta (2000). Taking the results of the research into account, we concluded that the Hellenic Coast Guard officials scored high in intercultural sensitivity. The variables of gender, position of responsibility and public interactions were distinguished as statistically significant depending either on respect shown in intercultural interactions or on attention paid to the interaction or on their participation respectively. Overall, Hellenic Coast Guard officials are interculturally competent thanks to their personal experiences and the cognitive and emotional aspects of their personality, guided by their main concern to communicate effectively. Were these personal intercultural competences structurally supported by corresponding social actions, then the Service as a whole and the society in general would evolve interculturally as wished. The findings of this dissertation could be used comparatively in a study with other branches of the armed forces, and thus add to our knowledge on intercultural interactions.
Keywords: Διαπολιτισμική ικανότητα, διαπολιτισμική ευαισθησία; Intercultural competence, intercultural sensitivity