Διαχείριση υδατικών πόρων για την παραγωγή - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη χρήσης νερού στην Ελλάδα καθώς και στην Ε.Ε. με σκοπό την σωστή διαχείρισή του. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύω τις αρδεύσιμες και τις αρδευόμενες περιοχές της Ευρώπης με την Ελλάδα και την Δανία από το 1995-2016 να έχουν μειώσεις ενώ στην Ολλανδία και την Ιταλία αυξήσεις. Έπειτα, επεξηγώ για την ύδρευση και άρδευση στην Ελλάδα. Η χρήση του νερού για την Ελλάδα είναι κυρίως γεωργική με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χρήσεις, με δεύτερη να έρχεται η οικιακή και στο τέλος βρίσκονται η βιομηχανική και η ενεργειακή χρήση. Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσω το θέμα του αγροπεριβάλλοντος. Το κλίμα είναι ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει την κατανάλωση νερού στην γεωργία, όπως και η τεχνολογία άρδευσης στον τομέα της γεωργίας. Επίσης, τίθεται το ερώτημα, αν είναι σημαντική η οικονομία του νερού. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύω τα αρδευτικά συστήματα, όπως τα υπόγεια, στάγδην άρδευση, άρδευση με ψεκαστήρα και η επιφανειακή άρδευση. Η επιφανειακή άρδευση είναι λιγότερο διαδεδομένη με τα κύρια πλεονεκτήματα της το χαμηλό κόστος κεφαλαίου και ενέργειας καθώς και η εύκολη διαχείρισή του. Μειονέκτημά της η ένταση εργασίας. Μερικά συχνά αρδευτικά συστήματα είναι η άρδευση στάγδην, η άρδευση ψεκαστήρα και η άρδευση κεντρικού άξονα, με την πιο διαδεδομένη από αυτές να είναι η άρδευση στάγδην. Τελειώνοντας, αναλύω τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση του αγροοικοσυστήματος και την ανάγκη προσαρμογής του. Η ταχεία αλλαγή του κλίματος θα επιφέρει επιπτώσεις στην γεωργική παραγωγικότητα.

The goal of this dissertation is the study of water use in Greece as well as in the EU, in order to properly manage it. In the first chapter, I analyze the irrigated and irrigable areas of Europe; Greece and Denmark from 1995-2016 have reductions while the Netherlands and Italy increases. Next, I explain about water supply and irrigation in Greece. The use of water in Greece is mainly agricultural with a big distance from the other uses, with second the domestic, and finally the industrial and the energy uses. Climate is the main factor determining water consumption in agriculture, as well as irrigation technology. The question arises as to whether water economy is important. In the fourth chapter I analyze the irrigation systems, such as underground, drip irrigation, sprinkler irrigation and surface irrigation. Surface irrigation is less widespread with its main advantages being low cost of capital and energy as well as its easy management. Disadvantage is the labor intensity. Some most common types of irrigation systems are the drip irrigation, the sprinkler irrigation, the center pivot irrigation, with the most widespread to be the drip irrigation. Finally, I analyze the effects of climate change on the irrigation of the agro-ecosystem and the need to adapt it. Rapid climate change will affect agricultural productivity.
Keywords: Συστήματα άρδευσης, πόροι, υδάτινοι