Τα στάδια ακρόασης της Campbell ως εργαλείο προσέγγισης της κριτικής παιδαγωγικής στην Στ΄Δημοτικού: Μια μελέτη περίπτωσης. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει τη δομή εξέλιξης της προσέγγισης της μουσικής ακρόασης που προτείνει η Campbell ως μέσο για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης των μαθητ(ρι)ών. Στις τρεις φάσεις μουσικής ακρόασης, για τις ανάγκες της παρούσας έρευνας, προστέθηκε μία τέταρτη που εστιάζεται στην κριτική ακρόαση. Σε αυτό το τέταρτο στάδιο ακρόασης, ζητήθηκε από τα παιδιά να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσω «ανοικτών» και στοχευμένων ερωτήσεων. Διεξήχθησαν πέντε μαθήματα στα οποία αναπαράχθησαν πέντε επιλεγμένα ακροάματα που συμπεριλάμβαναν στίχους. Στην έρευνα καταβλήθηκε προσπάθεια το περιεχόμενο των σταδίων ακρόασης (δραστηριότητες, μουσικές κατευθύνσεις, γραφικές παρτιτούρες) να είναι όσο το δυνατό εγγύτερα στις κατευθυντήριες γραμμές της Campbell για να διαπιστωθεί η συμβολή τους στη φάση της Κριτικής ακρόασης. Το θεωρητικό υπόβαθρο της εφαρμογής βασίζεται στη θεωρία του κριτικού εγγραμματισμού καθώς και στη θεωρητική προσέγγιση της κριτικής παιδαγωγικής του Freire. Γίνονται αναφορές σε τρόπους προσέγγισης της ακρόασης στο μάθημα της μουσικής από παιδαγωγούς όπως ο Hargreaves, ο Elliott και η Langer και μία εκτενής αναφορά στα τρία στάδια ακρόασης της Campbell. Τα αποτελέσματα έδειξαν ευθεία σύνδεση των σταδίων ακρόασης που προτείνει η Campbell με αυτό της κριτικής ακρόασης.

The present study attempts to explore the evolution structure of the music listening approach proposed by Campbell as a means of enhancing the critical thinking of pupils. A fourth stage focused on critical listening was added to the three stages of music listening for the purposes of this investigation. At this fourth yet phase of the listening, children were asked to express their opinions through ‘open’ targeted questions. Five courses were held in which five selected listening examples including lyrics were reproduced. The research attempted to ensure that the content of the listening stages (activities, musical orientations, listening maps) was as close as possible to the Campbell's guidelines, in order to establish their contribution to the Critical listening phase. The theoretical background of the application is based on the theory of critical literacy as well as the theoretical approach of critical pedagogy of Freire. There are references to ways of approaching the listening in the music lesson by pedagogues such as Hargreaves, Elliott and Langer and an extensive reference to the three stages of Campbell's listening. The results showed a direct link between the listening stages proposed by Campbell and the critical listening.
The listening phases of Campbell’s as a tool for approaching critical pedagogy in the Sixth Grade: A case study
Keywords: Φάσεις ακρόασης, κριτικός εγγραμματισμός, κριτική ακρόαση, ενεργητική-ενσυνείδητη ακρόαση, Freire, Campbell; Listening phases, critical literacy, critical hearing, Engaged-conscious listening, Freire, Campbell