Ψηφιακή Ανάμνηση - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η ικανότητα της μνήμης να ανακαλεί ασήμαντα γεγονότα τα οποία δεν επιλέξαμε ποτέ να είναι αναμνήσεις ζωής, σε αντίθεση με γεγονότα τα οποία εστιάσαμε ηθελημένα την προσοχή μας και όμως αναπόφευκτα ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου˙ θα αποτελέσει το εφαλτήριο του έργου “Digital Recollection” (ψηφιακή ανάμνηση). Αυτή η θεματική θα ανακλαστεί τόσο στο σενάριο όσο και στο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί για την προβολή του (βίντεο, φωτογραφία). Σε αντίθεση με τον αναλογικό, στον ψηφιακό κόσμο δεν μπορεί να υπάρξει η αναλογία της ανάμνησης. Όλες οι πληροφορίες που επιλέγουμε να αποθηκεύσουμε σε ένα ψηφιακό μέσο είναι σαφείς, δομημένες και αναλλοίωτες στο χρόνο. Εξαρτώνται μόνο από την ψηφιακή κωδικοποίηση με την οποία έχουν δημιουργηθεί και τη φυσική φθορά του μέσου. Αξιοποιώντας την τεχνοτροπία του σφάλματος (glitch), θα δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό ανάλογο της ανάμνησης, προσδίδοντας υποκειμενικότητα στο μέσο (βίντεο, φωτογραφία). Θα ξεκινήσουμε με την θεωρητική προσέγγιση επικεντρώνοντας στην κατανόηση τόσο της μνήμης όσο και της δομής της. Θα γίνει αναφορά στη λήθη, στην αυτοβιογραφική μνήμη και στον αντίκτυπο που έχει στη δημιουργία της ταυτότητας. Επίσης θα μας απασχολήσει η σχέση της φωτογραφίας με τη μνήμη. Συνεχίζοντας θα μελετήσουμε το καλλιτεχνικό κίνημα της Τέχνης του Σφάλματος (Glitch Art), τις μεθόδους που ακολουθεί για τη δημιουργία σφαλμάτων και το πως θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για το έργο μας. Κλείνοντας θα δούμε αναλυτικά την υλοποίηση του έργου Digital Recollection. Το έργο ανήκει στην ευρύτερη σφαίρα των Video Art (βιντεοτέχνης) και Glitch Art (τέχνης του σφάλματος).

The ability of memory to recall insignificant events that we never chose to be memories of life, as opposed to events that we have deliberately focused our attention on but inevitably fade over time, will be the springboard for the “Digital Recollection” project. This thematic will be reflected in both, the script and the medium (video, photo). Unlike analog world, in the digital world there can be no analogy of recollection. The information chosen to be stored in a digital medium is defined, structured, and can’t change over time, depending only on the digital coding with which they have been created and the physical wear of the medium. Utilizing the glitch technique, we will create a digital analogy of the recollection, giving subjectivity to the medium (video, photo). The theoretical approach is focusing on understanding both memory and its structure. We will study the oblivion, the autobiographical memory, and the impact it has on the creation of identity. We will also go over the relationship between photography and memory. Subsequently we will study the artistic movement of Glitch Art, the methods it follows for creating errors and how it could be the ideal platform for our work. At the end, we will see in detail the implementation of the Digital Recollection project, which belongs to the wider realm of Video Art and Glitch Art.
Digital Recollection
Keywords: βιντεοτέχνη, τέχνη του σφάλματος, xρονική μέθοδος συμπίεσης, ψηφιακή επανερμήνευση, εσφαλμένη επεξεργασία, εξαναγκασμός σφαλμάτων, μνήμη, ανάμνηση; video art, glitch art, databending, datamoshing, glitch, glitching, lens whacking, memory, recollection