Διασταυρώσεις Φεμινιστικής Λογοτεχνίας και Επιστημονικής Φαντασίας: Μετάφραση και Σχολιασμός Αποσπασμάτων από το Μυθιστόρημα της Nicola Griffith με τίτλο Ammonite (1992) - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Μολονότι η λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, αν και λιγότερο δημοφιλής από τη συγγενή της λογοτεχνία του φανταστικού, είναι αρκετά διαδεδομένη στην ελληνική αγορά βιβλίου, δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε το ίδιο για τις διασταυρώσεις του συγκεκριμένου είδους με αυτό της φεμινιστικής λογοτεχνίας. Η μετάφραση προς την ελληνική γλώσσα του μυθιστορήματος Ammonite της Nicola Griffith έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό, αναδεικνύοντας τόσο τις μεταφραστικές προκλήσεις της ειδικής και πολιτισμικής ορολογίας, αλλά και των έμφυλων προσδοκιών, κατά τη μετάβαση από μία, ως επί το πλείστον, ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα, όπως η αγγλική, προς την ελληνική, μια γλώσσα με αδυσώπητα μορφολογικά δεσμά. Απώτερος στόχος είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της μετάφρασης ως υπό εξέταση και ανάλυση διαδικασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, και συγχρόνως ως πνευματικού αγαθού προς γνωριμία με το ευαισθητοποιημένο ή μη, αναγνωστικό κοινό.

Science fiction may be less popular than its close relative, fantasy literature, among Greek readers, but it is nevertheless quite ubiquitous. Unfortunately, this is not the case when it comes to its intersections with feminist literature. That is where the Greek translation of Nicola Griffith’s novel Ammonite comes into play, seeking to highlight the challenges of translating technical and cultural terminology, along with linguistically encoded gender expectations, in the context of a transition from a gender-neutral -for the most part- language, such as English, to a language with unsparing morphological shackles. The ultimate goal of this endeavour is to bridge the gap between the academic analysis and examination of the translation process, and the practical reality of the production of a translated text aimed at a gender-aware, but not exclusively, readership.
Intersections of Feminist Literature and Science Fiction: The case of Ammonite by Nicola Griffith (1992)
Keywords: φεμινιστική λογοτεχνία, επιστημονική φαντασία, δυστοπία, φεμινιστική μετάφραση; feminist literature, science fiction, dystopia, feminist translation