Οι γυναίκες σήμερα: μια διαπολιτισμική προσέγγιση σε θέματα πολιτικής, φεμινισμού και περιβάλλοντος εργασίας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
H έρευνα με τίτλο «Οι γυναίκες σήμερα: μια διαπολιτισμική προσέγγιση σε θέματα πολιτικής, φεμινισμού και περιβάλλοντος εργασίας», αποτελεί την διπλωματική εργασία της ερευνήτριας, και επιχειρεί να παρατηρήσει, να αιτιολογήσει, και να συγκρίνει απόψεις συμμετεχόντων από διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα, για τα προαναφερθέντα ζητήματα. Τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο η δημόσια, όσο και η ιδιωτική ζωή των γυναικών, έχει βιώσει πολλές αλλαγές: εμείς θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε τις εντυπώσεις που έχουν αφήσει αυτές οι νέες συνθήκες σε άνδρες και γυναίκες, στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, την χρονιά του 2020. Ανάμεσα σε διάφορες χώρες, αυτές που επιλέχθηκαν για περαιτέρω ανάλυση είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Πολωνία. Ο πρωταρχικός λόγος επιλογής τους ήταν η αυξημένη, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, συμμετοχή. Λόγω των περιορισμών μετακινήσεων και ταξιδιών το μεγαλύτερο μέρος του 2020 για την αποφυγή εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, οι προοπτικές συμμετεχόντων από άλλες χώρες μειώθηκαν δραματικά, συνεπώς η επιλογή των χωρών με τις περισσότερες συμμετοχές ήταν «μονόδρομος». Έχοντας επιλέξει «αυτόματα» τις συγκεκριμένες χώρες, ανακαλύψαμε ορισμένους συνδετικούς κρίκους, όπως την γεωγραφική εγγύτητα, ή το γεγονός πως ανήκουν όλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη, σύνδεσμοι που θεωρούμε πως μπορούν να φέρουν τις απόψεις των συμμετεχόντων αρκετά κοντά μεταξύ τους, ακόμη κι αν σε πρώτη εικόνα οι τρεις χώρες δείχνουν να έχουν ελάχιστα κοινά. Χρησιμοποιώντας πολιτισμικές διαστάσεις από τα μοντέλα του Hofstede και των Trompenaars και Hampden-Turner, θα επιχειρήσουμε να αιτιολογήσουμε τις στάσεις των συμμετεχόντων, και να απαντήσουμε στο κατά πόσο τα κοινά σημεία των χωρών στις πολιτισμικές διαστάσεις αντικατοπτρίζονται και στις απαντήσεις στο δικό μας ερωτηματολόγιο.
Women Today: An intercultural approach in politics, feminism and work industry
Keywords: γυναίκα, ισότητα, ισοτιμία, κοινωνικό φύλο, φεμινισμός, πατριαρχία, πολιτική, επαγγελματικό περιβάλλον, πολιτισμικές διαστάσεις, διαπολιτισμική προσέγγιση; woman, equality, equity, gender, feminism, patriarchy, politics, workplace, cultural dimensions, intercultural approach