ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η σύγχρονη επιταγή για μια ολιστική μουσική εκπαίδευση στο πλαίσιο του ατομικού μαθήματος πιάνου, υπαγορεύει την ανάγκη ένταξης δραστηριοτήτων άτυπης και μη τυπικής μάθησης όπως ο αυτοσχεδιασμός, η σύνθεση, η μουσική σύμπραξη, η προφορική και η εξ ακοής διδασκαλία, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διδασκαλία μουσικού γραμματισμού, τεχνικής και εκτέλεσης ρεπερτορίου. Έπειτα από την εφαρμογή ενός τέτοιου πρωτότυπου μοντέλου ολιστικής εκπαίδευσης σε τρεις αρχάριους μαθητές πιάνου, προέκυψε το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων ευνοείται από δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στη ροή του μουσικού χρόνου και που βασίζονται στη μουσική αίσθηση, τον αυθορμητισμό και το ένστικτο των μαθητών. Η απελευθέρωση από μια νοοτροπία σωστού και λάθους, ο αυτοσχεδιασμός κι η σύνθεση, τα μουσικά παιχνίδια, η μουσική σύμπραξη, η χρήση στίχων και τραγουδίσματος, η εκτέλεση σε συνεχή ροή, η μη προσκόλληση στην τεχνική και στον μουσικό γραμματισμό, είναι μερικά από τα στοιχεία που έδειξαν να οδηγούν τους αρχάριους μαθητές σε σημαντικά μουσικά επιτεύγματα, τα οποία με τη σειρά τους ενδυναμώνουν την αίσθηση επιτυχίας, την αυτοπεποίθηση και τελικά την ικανοποίησή τους.
Keywords: ατομική διδασκαλία πιάνου, αρχάριοι μαθητές, συνθετική προσέγγιση