Η Συμβολή της Επιστήμης των Υπολογιστών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εκπονήθηκε για το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μία βιβλιογραφική ανασκόπηση που στόχο έχει να αναδείξει τη συμβολή της επιστήμης των υπολογιστών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο αναλυτικά, γίνεται μια αναφορά στην μετάβαση από τα φωτοβολταϊκά συστήματα συμβατικού τύπου, στα σύγχρονα συστήματα, γνωστά και ως ηλεκτρικά / θερμικά συστήματα PV/T. Τα PV/T αποτελούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα οποία έχουν τοποθετηθεί θερμικοί συλλέκτες. Πρόκριτε για δεξαμενή μέσα στην οποία ρέει ψυκτικό υγρό. Ο θερμικός συλλέκτης αποσκοπεί στην ψύξη της φωτοβολταϊκής μονάδας και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση της παραχθείσας θερμότητας. Η παρούσα εργασία περιγράφει πως με την κατασκευή μαθηματικών μοντέλων, τα οποία εφαρμόζονται σε προγράμματα προσομοίωσης, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα κατάλληλα χαρακτηριστικά σχεδιασμού αυτώ των συστημάτων ούτως ώστε να αποδίδουν καλύτερα. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα ANN, τα οποία αποτελούν μέρος της μηχανικής μάθησης. Τα ΑΝΝ είναι συστήματα με πολλαπλές εισόδους και μόνο μία έξοδο, και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγής προβλέψεων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι εφικτό να κατασκευαστεί μονάδα PV/T ικανή να αξιοποιήσει στο μέγιστο την θερμότητα που παράγεται από την προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, βγαίνει το συμπέρασμα ότι περισσότερο αποδοτικοί μήνες είναι αυτοί που υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια χωρίς όμως υπερβολική αύξησης της θερμότητας. Και τούτο διότι, η υπερβολική ηλιοφάνεια, αυξάνει την ποσότητας της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας αλλά ταυτόχρονα θερμαίνεται και η φωτοβολταϊκή μονάδα σε σημείο που επηρεάζεται αρνητικά η απόδοση της.

This graduation thesis was composed for the Department of Informatics of the Ionian University. It is a literature review that aims to highlight the contribution of computer science to renewable energy sources. In more detail, a reference is made to the transition from conventional photovoltaic systems to modern systems, also known as electric / thermal PV/T systems. PV/T are photovoltaic systems in which thermal collectors are installed. These thermal collectors are consisting of a coolant tank. The thermal collector aims to cool the photovoltaic unit and, at the same time, utilize the heat that is produced. This thesis describes how by building mathematical models, which are applied in simulation programs, we are able to know the appropriate design features of these systems so that they perform better. In addition, Artificial Neural Networks (ANNs) are also discussed, which are part of machine learning. ANNs are systems with multiple inputs and only one output and are mainly used to produce predictions. The results show that it is possible to construct a PV/T unit capable of making maximum use of the heat generated by incident solar radiation. Finally, it is concluded that the most efficient months are those when there is enough sunshine but without excessive heat increase. And this is because excessive sunshine increases the amount of incident solar radiation but at the same time heats up the photovoltaic unit to the point where its efficiency is decreased.
The Contribution of Computer Science to Renewable Energy Sources
Keywords: Πληροφορική, Υπολογιστές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Φωτοβολταϊκά Συστήματα, Ηλιακά/Θερμικά Συστήματα, Μηχανική Μάθηση, Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, Επιστήμη των Υπολογιστών, Προσομοίωση, Μαθηματική Μοντελοποίηση, Ενεργειακό Ισοζύγιο, Αλγόριθμοι