Η μεταφορά των ελληνικών ιδιοπολιτισμικών στοιχείων του βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη με τίτλο Νυχτερινό Δελτίο στην αγγλική, αμερικανική, γερμανική, ισπανική και ιταλική μετάφραση. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη της μεταφοράς των ελληνικών ιδιοπολιτισμικών στοιχείων κατά τη μετάφραση του βιβλίου του Πέτρου Μάρκαρη Νυχτερινό Δελτίο στα αγγλικά (Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ), στα γερμανικά, στα ισπανικά και στα ιταλικά. Τα ιδιοπολιτισμικά στοιχεία είναι τα στοιχεία ενός πολιτισμού που τον διαφοροποιούν από έναν άλλο και η μετάφρασή τους αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μεταφραστές. Οι θεωρητικοί της επιστήμης της μετάφρασης έχουν προτείνει διαφορετικούς ορισμούς, ταξινομήσεις και λύσεις για τον εντοπισμό, την κατάταξη και τη μετάφραση των ιδιοπολιτισμικών στοιχείων. Οι μεταφραστικές στρατηγικές και τεχνικές που προτείνουν αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μεταφραστικής διαδικασίας, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές και πολιτισμικά κενά ανάμεσα στους πολιτισμούς του κειμένου πηγή και του κειμένου στόχος. Στην εργασία αναλύονται τα ιδιοπολιτισμικά στοιχεία σύμφωνα με τις κατηγοριοποιήσεις του Aixelá, του Newmark και της Molina Martínez και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μετάφρασή τους. Με υλικό τις πέντε μεταφράσεις, αναλύονται οι μεταφραστικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν οι μεταφραστές στην κάθε γλώσσα προκειμένου να μεταφέρουν τα ιδιοπολιτισμικά στοιχεία που ανήκουν στα κύρια ονόματα, στον υλικό πολιτισμό, στην κοινωνική, πολιτική και διοικητική οργάνωση, στον κοινωνικό πολιτισμό, στον γλωσσικό πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά και στις χειρονομίες και συνήθειες. Στόχος της εργασίας είναι η εξαγωγή ποιοτικών, ποσοτικών και συγκριτικών συμπερασμάτων για το είδος των τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν.

This paper investigates the transfer of the greek culture-specific items of Petros Markaris’ book The Late-Night News into its British and American English, German, Spanish and Italian translations. Culture-specific items are the features of a culture that differentiate it from another and their translation is one of the main challenges that translators have to face. Translation theorists have proposed different definitions, classifications and solutions for identifying, classifying and translating the culture-specific items. By proposing various translation strategies and techniques, they aim to facilitate the translation process, especially when there are differences and gaps between the cultures of the source text and the target text. This paper examines the culture-specific items according to the classifications proposed by Aixelá, Newmark and Molina Martínez as well as the techniques used to translate them. It investigates the translation techniques used by the translators in each language in order to transfer the culture-specific items, that are appertained to the proper names, material culture, social, political and administrative structure, social culture, linguistic culture, cultural heritage and gestures and habits. The aim of the paper is to draw qualitative, quantitative and comparative conclusions about the translation techniques used.
The transfer of the greek culture-specific items of Petros Markaris’ book The Late-Night News into its British and American English, German, Spanish and Italian translations.
Keywords: ιδιοπολιτισμικά στοιχεία, μεταφραστικές στρατηγικές, μεταφραστικές τεχνικές, λογοτεχνική μετάφραση, Πέτρος Μάρκαρης, Νυχτερινό Δελτίο; culture-specific items (CSIs), translation strategies, translation techniques. literary translation, Petros Markaris, The late-night news, Deadline in Athens