Το ελληνικό κόσμημα ως φορέας πολιτιστικής πληροφορίας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Παραδείγματα υλοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο περιγραφής CCO. Η περίπτωση των εργαστηρίων αργυροχρυσοχοΐας στην Κέρκυρα. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ένα κόσμημα μπορεί να φέρει μαζί του έναν ολόκληρο πολιτισμό. Η ιδιότητά του ήταν πάντα η ίδια· να ομορφαίνει, δίνοντας νέα διάσταση σε αυτόν που το φορά. Μετά από την εξέταση της ιστορίας του κοσμήματος από τις απαρχές της εμφάνισής του, τη συνέχεια της εξέλιξής του στον ελλαδικό χώρο και τις επιδράσεις που έλαβε από ξένους πολιτισμούς ή κινήματα αργότερα, επιχειρείται να γίνει αντιληπτή η ποικιλομορφία του στη διάρκεια του χρόνου. Τη σχέση των δημιουργών κοσμήματος με το παραγόμενο είδος τους, τη σκιαγραφεί η στενή προσέγγιση και η δοθείσα ευκαιρία της επαφής μαζί τους στην Κέρκυρα και στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που έχουν απομείνει. Η βιοπάλη πίσω από αυτό και η κλίση τους προς τις καλές τέχνες, συνιστά την πραγματικότητα της σχέσης τους με αυτό. Η μελλοντική πορεία του χειροποίητου κοσμήματος στην Ελλάδα έχει τη βάση της τόσο στο παρόν όσο και στο παρελθόν του, τα οποίο καταγράφονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναφορικά με την παραγωγή του στον περιορισμένο τόπο της Κέρκυρας. Το κόσμημα ως έργο που μπορεί να αντιμετωπιστεί ποικιλοτρόπως — ως στολίδι, διακοσμητικό στοιχείο, γλυπτό μικρών διαστάσεων — ανήκει στα έργα τέχνης και προβάλλεται από τους φορείς με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα είδη τέχνης. Η ιδέα στην οποία στηρίζεται ένα πρότυπο περιγραφής πολιτιστικών τεκμηρίων, είναι να προσεγγίζονται τα συνολικά χαρακτηριστικά του και να ανακτάται η πληροφορία γύρω από αυτά. Η παρουσίαση δύο τέτοιων παραδειγμάτων περιγραφής κοσμημάτων δίνει την εικόνα αυτής της συμπεφωνημένης διάταξης των στοιχείων τους στις ηλεκτρονικές βάσεις των φορέων που τα φυλάσσουν.
Keywords: τέχνη, κόσμημα, κατεργασία, εργαστήρια, τεχνίτες, πολιτισμική πληροφορία, μουσειακή τεκμηρίωση, ανάδειξη