Ναυμαχία του Ναβαρίνου: Η επιχειρησιακή της διάσταση και η πρόσληψή της στη δημόσια σφαίρα - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, 20 Οκτωβρίου 1827, είναι το βασικό θέμα ανάπτυξης και ανάλυσης του παρόντος κειμένου. Η εν λόγω ναυμαχία πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή των συμμαχικών στόλων της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, κατά των έβδομο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν μια περίοδος που η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια, μετά την εκδήλωση δυο διαδοχικών εμφύλιων συγκρούσεων μεταξύ των επαναστατημένων, καθώς και πολλών διοικητικών προβλημάτων, που είχαν εκδηλωθεί την περίοδο εκείνη. Η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης, όπως της Αυστρίας του Μέτερνιχ, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δεν τήρησαν, καθ΄ όλη την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, την ίδια πολιτική και διπλωματική στάση. Στην έναρξή της, η αντίδραση τους ήταν περισσότερο αρνητική, δείχνοντας περισσότερο φόβο, όχι για τους επαναστατημένους Έλληνες, αλλά περισσότερο για την διατήρηση των δικών τους κεκτημένων. Μόνο όταν, η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, τροποποίησε την διπλωματία της και ανακατεύθυνε τις ανάγκες της, στηριζόμενη στους Έλληνες, τότε και η Επανάσταση μπόρεσε να στηριχθεί στα πόδια της και να σωθεί. Κύριος εκφραστής της πολιτικής μεταστροφής, δεν ήταν άλλος από τον Άγγλο πολιτικό και διπλωμάτη Γεώργιο Κάνινγκ. Οι χειρισμοί του Κάνινγκ, παρέσυραν τόσο την Γαλλία όσο και την Ρωσία, να ακολουθήσουν τη νέα πολιτική σκέψη για την Ελληνική Επανάσταση, για τους δικούς τους λόγους, βέβαια, ο καθένας. Το διπλωματικό επιστέγασμα της επιτυχίας της Επανάστασης ήταν η Συνθήκη του Λονδίνου, την 6 Ιουλίου 1827, ενώ παράλληλα, το στρατιωτικό αποτέλεσμα και η επικύρωση της Συνθήκης αυτής ήταν, η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, μεταξύ του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας) και του Οθωμανο-Αιγυπτιακού στόλου. Ο βασικός στόχος της εργασίας αυτής είναι, η διατύπωση των πολιτικών κατευθύνσεων των Μεγάλων Δυνάμεων, κατά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς και η μετέπειτα διαφοροποίηση των σκέψεων και πεποιθήσεων αυτών, ώστε να οδηγηθεί το εγχείρημα των επαναστατημένων Ελλήνων, στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, 20 Οκτωβρίου 1827. Στόχος της εργασίας, επίσης, είναι, να αποτυπωθεί, τόσο η επιχειρησιακή διάστασης της ναυμαχίας αυτής, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του όρμου του Ναβαρίνου, καθώς επίσης, να αναδειχθεί η πρόσληψη της από την δημοσία σφαίρα.
Keywords: Όρμος Ναβαρίνου, ναυμαχία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Οθωμανο-Αιγυπτιακός στόλος, επιχειρησιακή διάσταση, πρόσληψη δημόσιας σφαίρα