Ο Λαϊκισμός στη σύγχρονη γερμανική ακροδεξιά. Μετάφραση πολιτικών λόγων του AfD. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε από την Αλεξάνδρα Τεγγελίδου, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη εργασία έχει ως θέμα της την μετάφραση και τον σχολιασμό τεσσάρων πολιτικών ομιλιών του Γερμανού πολιτικού και δημoσιολόγου Alexander Gauland, μέλος του ακροδεξιού κόμματος AfD. Στοχεύει, εν συντομία, να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την συμπεριφορά του μεταφραστή, όταν ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με θέματα λαϊκισμού και «ξύλινης γλώσσας» κατά τη διαδικασία μίας μετάφρασης. Καλείται δηλαδή, να λύσει κάποια λειτουργικά ζητήματα που αφορούν, κυρίως, τον πολιτικό λόγο. Πιο συγκεκριμένα θίγει θέματα όπως οι μετανάστες, το προσφυγικό, τα πρότυπα και τα στερεότυπα της Ευρώπης, οι εκπομπές CO2 κ.α. Περιέχει λεξιλόγικο πλούτο όσον αφορά αυτά τα θέματα, με εκφράσεις μεταφορών, συνθέτες λέξεις, παραφράσεις, συμφύματα, συντομογραφημένες λέξεις όπως συντομογραφίες και συγκράσεις λέξεων/αμαγάλματα, διεθνισμούς, νεολογισμούς και δάνεια, ορολογία, κυρία ονόματα, συνώνυμες λέξεις και ελλείψεις ισοδυναμίας πάνω από το επίπεδο της λέξης. Αυτές οι κατηγορίες, μάλιστα, αποτελούν και τα μεταφραστικά προβλήματα που συναντώνται στην εργασία, ενώ, έπειτα, παρουσιάζεται και ο τρόπος αντιμετώπισης τους.
Keywords: Μετάφραση, πολιτικός-λόγος, σχολιασμός, λαϊκισμός, ξύλινη γλώσσα, μετανάστες