Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΡΟΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει την εμπειρία ροής στην προσχολική ηλικία στο πλαίσιο οργανωμένων μουσικών δραστηριοτήτων και του ελεύθερου παιχνιδιού που τις ακολουθεί. Πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα δράσης σε νηπιαγωγείο της Γερμανίας, με το δείγμα να αποτελούν οχτώ παιδιά ηλικίας 5-6 ετών. Διεξήχθη σενάριο δέκα οργανωμένων διδασκαλιών, οι οποίες ακολουθούνταν άμεσα από το ελεύθερο παιχνίδι. Τα ερευνητικά εργαλεία αποτέλεσαν η βιντεοσκόπηση, το ερευνητικό αναστοχαστικό ημερολόγιο της ερευνήτριας και οι ομαδικές συζητήσεις με τα παιδιά, οι οποίες λάμβαναν χώρα αμέσως μετά τη λήξη του ελεύθερου παιχνιδιού. Οι συμπεριφορές των παιδιών αποκωδικοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας το εργαλείο FIMA (Flow Indicators for Mu-sical Activities) της Custodero (2005α) αναζητώντας τους εξής δείκτες: α) δείκτες αναζήτησης της πρόκλησης (challenge seeking indicators): αυτό-ανάληψη εργασίας (self-assignment), αυτό-διόρθωση (self-correction), εκούσια χειρονομία (deliberate gesture), β) δείκτες εποπτείας της εξέλιξης της πρόκλησης (challenge monitoring indicators): η προσδοκία / προσμονή (anticipation), η επιθυμία επέκτασης των δραστηριοτήτων (expansion), η επιθυμία χρονικής προέκτασής τους (extension) και γ) δείκτες επίγνωσης των ενηλίκων και των συνομηλίκων του κοινωνικού πλαισίου (social context indicators: awareness of adults and peers). Οι ομαδικές συζητήσεις απομαγνητοφωνήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας ως θεματικές τους δείκτες ροής της Custodero. Μέσα από την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων που συλλέχθηκαν διαφάνηκε η σημασία του συνδυασμού οργανωμένων δραστηριοτήτων με χρόνο ελεύθερης απασχόλησης για την εμπλοκή σε εμπειρίες ροής και ότι ο εκπαιδευτικός μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία ροής όταν μέσα σε οργανωμένα πλαίσια παρέχει επαρκείς δυνατότητες για αυτενέργεια.

The purpose of this study is to investigate flow theory in preschoolers in the context of organized musical activities and the free play that follows them. A qualitative ac-tion research study was conducted at a kindergarten in Germany, with a sample in-volving eight children aged 5-6 years. A scenario of ten organized lessons, which were directly followed by free play, had been conducted. The research tools included video recording, the researcher’s reflective diary and group discussions with the chil-dren which took place immediately after the end of the free play. Children's behav-iors were observed using Custodero's FIMA (Flow Indicators for Musical Activities) (2005a) coding form, looking for the following indicators: a) challenge seeking indi-cators; self-assignment, self-correction, deliberate gesture b) challenge monitoring indicators; anticipation, expansion, extension c) social context indicators; awareness of adults and peers. Group discussions were analyzed using Custodero's flow indica-tors as themes. The analysis of the research data collected indicated the importance of combining organized activities with free play time, for engaging in flow experi-ence and that the teacher can enhance flow experiences when within organized con-texts sufficient opportunities for self-activity are provided.
FLOW EXPERIENCE DURING MUSICAL ACTIVITIES AND FREE PLAY IN EARLY CHILDHOOD
Keywords: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΡΟΗΣ, ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ; FLOW EXPERIENCE, EARLY CHILDHOOD, MUSICAL ACTIVITIES, FREE PLAY