ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΧΟΡΟΥ : ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «MΗΤΕΡΑ» ΤΩΝ PEEPING TOM - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Καθώς τα άτομα με απώλεια όρασης βρίσκονται αποκλεισμένα από μεγάλο μέρος της πολιτισμικής ζωής, η μόνιμη ένταξη των υπηρεσιών προσβασιμότητας στα καλλιτεχνικά δρώμενα αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ως μέρος της Οπτικοακουστικής Μετάφρασης, η Ακουστική Περιγραφή αποτελεί τη μεταφορά ενός οπτικού συστήματος σημείων σε προφορικό λόγο. Ενώ η Ακουστική Περιγραφή ως εργαλείο προσβασιμότητας συναντάται συνηθέστερα στον κινηματογράφο, τα μουσεία και τα τηλεοπτικά προγράμματα, σε πολλές περιπτώσεις λεκτικά περιγράφονται και παραστάσεις χορού. Κατά τη συγγραφή σεναρίου Ακουστικής Περιγραφής για την χοροθεατρική παράσταση «Μητέρα» των Peeping Tom, εξετάστηκαν αφενός το πώς προσλαμβάνουμε και αναλύουμε ένα χορευτικό δρώμενο, πώς το νοηματοδοτούμε, πώς αναζητούμε την «καρδιά» της αισθητικής εμπειρίας και αφετέρου τα κριτήρια με τα οποία δικαιολογούμε τις μεταφραστικές μας επιλογές, οι περιορισμοί στην μετάβαση από το οπτικό κανάλι σε ηχητικό, αλλά και η αναπόφευκτη υποκειμενικότητα της μεταφραστικής εμπειρίας.

Persons with visual impairment are being excluded from a large part of cultural life, and so the permanent inclusion of accessibility services in artistic events is more required than ever. As part of Audiovisual Translation, Audio Description is the translation of a visual sign system into speech. While Audio Description as an accessibility tool is most commonly applied in cinema, museums and television programmes, in many cases dance performances can also be described verbally. While writing an Audio Description script for the dance theatre performance "Mother" by Peeping Tom, on the one hand, we examine how we perceive and analyse a dance, how we make sense of it and how we search for the "heart" of the aesthetic experience, and on the other hand, the criteria by which we justify our translation choices, the lilitations of turning the visual into verbal, but also the inevitable subjectivity of the translation experience.
A TRANSLATION OF A DANCE: AUDIO DESCRIPTION AND COMMENTARY OF THE DANCE THEATRE PERFORMANCE "MOEDER" BY PEEPING TOM
Keywords: Ακουστική Περιγραφή, Οπτικοακουστική Μετάφραση, Διασημειωτική Μετάφραση, Χορός; Audio Description, Audiovisual Translation, Intersemiotic Translation, Dance