Παραλαβή ελαιολάδου από υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα Ιονίων Νήσων.. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Κατά τη συγκεκριμένη πτυχιακη εργασία στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην αναδειξη των υπεραιωνόβιων ελαιώνων & ελαιόδεντρων, με παράλληλη μελέτη για τον προσδιορισμο της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασης του φαινολικού κλάσματος. Μέσα από τις τιμές που συγκεντρώσαμε κατανοήσαμε καλύτερα την ποιότητα του εξαιρετικά εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που μας προδίδουν τα συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα. Η περιοχή μελέτης καλύπτει τα μεγαλύτερα νησιά των Επτανήσων και συγκεκριμένα την Κέρκυρα, την παραγωγικότητά τους, οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν, τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τις περιοχές που βρίσκονται τα συγκεκριμένα δέντρα μας έδωσαν το έναυσμα για την συγκεκριμένη μελέτη. Επιπλέον, η μελέτη των υγειοπροστατευτικών χαρακτηριστικών τους στο ελαιόλαδο με βάσητα αυξημένα φαινολικά δύναται να αναδείξει την ιδιαίτερη διατροφική αξία του προϊόντος και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελαιόλαδο καθώς και βελτίωση της ανταγωνιστικής του εμπορικής ταυτότητας. Για τον σκοπό αυτο εφαρμοστηκε η μέθοδος Folin ciocalteu. Τα πειράματα εγιναν στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Ιονιου πανεπιστημιου χρησιμοποιωντας ελιες της ποικιλιας ασπρολιά μαυρολιά και κορωνέικη και απομονώνοντας το ελαιολαδο που παράχθηκε με ψυχρη εκχυλιση. Η χρηση της συγκεκριμενης μεθοδου προσέφερε ελαιολαδο με υψηλη συγκεντρωση ολικων φαινολικων Αναμφίβολα τα τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν την σημασία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στα ιόνια νησιά γεγονός που πρέπει να επιδρα θετικά στους ντόπιους καλλιεργητές ούτως ώστε να ακολουθούν σωστές καλλιεργητικές πρακτικές για να παίρνουν το ελαιόλαδο του σε εξαιρετική κατάσταση και σε υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες.

In this particular thesis, our goal is to contribute to the promotion of centuries-old olive groves & olive trees, with a parallel study to determine the qualitative and quantitative composition of the phenolic fraction. Through the prices we gathered, we better understood the quality of the extremely extra virgin olive oil that these centuries-old trees betray us. The study area covers the largest islands of the Ionian Islands, specifically Corfu, their productivity, the stories they have to tell, the morals and customs associated with the areas where the specific trees are located gave us the trigger for this particular study. In addition, the study of their health protective characteristics in olive oil with increased phenolic bases can highlight the special nutritional value of the product and give added value to the olive oil as well as improving its competitive commercial identity. For this purpose, the Folin ciocalteu method was applied. The experiments were carried out in the microbiology laboratory of the Ionian University using olives of the variety asprolia mavrolia and koroneiki and isolating the olive oil produced by cold extraction. The use of the specific method provided olive oil with a high concentration of total phenolics Undoubtedly, the results of this research showed the importance of extra virgin olive oil in the Ionian Islands, a fact that should have a positive effect on the local growers so that they follow correct cultivation practices to get their olive oil in excellent condition and with a high content of phenols.
Delivery of olive oil from centuries-old olive trees of the Ionian Islands.
Keywords: Λέξεις-κλειδιά: ελαιόλαδο, αγουρέλαιο,φαινόλες,ιόνια νησιά; olive oil, grapeseed oil, phenols, ionian islands