ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ & ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «THE POSITION OF ALIENS IN RELATION TO THE EUROPEAN CONVENTION ON HUMAN RIGHTS » ΤΗΣ HÉLÈNE LAMBERT - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Με τη μεταναστευτική κρίση να χαρακτηρίζει την εποχή που ζούμε, την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό ζήτημα, ως θέμα της διπλωματικής επιλέχθηκε η μετάφραση και ο σχολιασμός του πρώτου μέρους του βιβλίου «The position of aliens in relation to the European Convention on Human Rights» της Hélène Lambert, από τη σειρά Human Rights Files των εκδόσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2007). Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιγράφει την θέση των αλλοδαπών στο διεθνές δίκαιο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών υποδοχής όσον αφορά την παραμονή ή την απέλαση των αλλοδαπών αλλά και την έλλειψη διακρίσεων εις βάρος τους. Η δομή της εργασίας αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την μετάφραση και το δεύτερο μέρος τα πραγματολογικά στοιχεία, τις μεταφραστικές δυσκολίες και τα σημεία ενδιαφέροντος. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η εις βάθος κατανόηση του πρωτότυπου κειμένου και η μεταφορά του στην ελληνική γλώσσα με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ύφος του πρωτότυπου, αλλά και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.
Keywords: ανθρώπινα δικαιώματα, αλλοδαποί, διεθνές δίκαιο, διακρίσεις