Πομάκοι και γκάιντα. Ερευνώντας μια άγνωστη εθνοτική ομάδα και τη μουσική τους. - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Από τα αρχαία χρόνια, στο κατάφυτο ορεινό σύμπλεγμα της Ροδόπης, βρίσκει φιλόξενο καταφύγιο μια ιδιαίτερη εθνοτική ομάδα, οι Πομάκοι (παλαιά ονομασία: Αχριάνες ή Αγριάνες), η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να μένει για πολλούς ανθρώπους άγνωστη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Πομάκοι , βρίσκονται στο βορειότερο τμήμα της Ελλάδας -πράγμα που τους απομονώνει- αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετές αναφορές για την ύπαρξή τους. Σταθμός στην ιστορική πορεία των Πομάκων αποτελεί ο γλωσσικός εκσλαβισμός τους κατά τη βυζαντινή περίοδο και ο εξισλαμισμός τους κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης των Βαλκανίων.
Keywords: Πολιτισμός, Θράκη, Πομάκοι, Μουσική, Γκάιντα.