ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Τettix ΓΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εργασία αναλύει τα στοιχεία που αξιοποιήθηκαν κατά την ερευνητική διαδικασία σύνθεσης και εφαρμόστηκαν στο έργο Tettix για ορχήστρα. Το Α΄ Μέρος επικεντρώνεται στην Πολυστυλιστικότητα, από τις πιο αντιπροσωπευτικές πτυχές του μουσικού Μεταμοντερνισμού και τη σύνδεσή της με τον συνθέτη Άλφρεντ Σνίτκε. Με δεδομένο ότι το Tettix επηρεάστηκε από τις πολυστυλιστικές τάσεις, αξιολογήθηκε ότι έπρεπε να αναλυθεί η έννοια της «αναπαράστασης» και του «γκροτέσκο» που επίσης ξεχωρίζουν στο έργο. Στο Β’ Μέρος της εργασίας παρουσιάζεται ο τέττιξ (τζιτζίκι) από τον κύκλο ζωής του έως τη χρήση του ως σύμβολο, μυθολογικό στοιχείο και πηγή έμπνευσης στην ελληνική λογοτεχνία. Στη συνέχεια, η εργασία επικεντρώνεται στο ποίημα του Έκτορα Κακναβάτου «Εξόν τα τζιτζίκια» , οι τελευταίοι στίχοι του οποίου αξιοποιήθηκαν στο έργο, και αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς παράγοντες δημιουργίας του ίδιου του έργου. Ο άλλος είναι ο κύκλος ζωής του τζιτζικιού. Το Β’ Μέρος κλείνει με την αποτύπωση κοινών γνωρισμάτων μεταξύ του Έκτορα Κακναβάτου και του Ιάννη Ξενάκη. Σύνδεση που οδηγεί στη θεωρία του χάους, και τη «χωροχρονική αταξία», με την οποία δομείται η σύνθεση του έργου. Στο Γ’ Μέρος αναλύεται το προσωπικό έργο Tettix. Αρχικά Μακροδομικά, για να ακολουθήσει εκτενής Μικροδομική ανάλυση στοιχείων που χρησιμοποιούνται Μακροδομικά. Έμφαση δίνεται σε τέσσερα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν : Τη χωροχρονική αταξία, τη μουσική αναπαράσταση στοιχείων του τέττιγος και του κύκλου ζωής του, τον παραλληλισμό της «πολυεπίπεδης ζωής» του με την πολυστυλιστικότητα και τέλος, το γκροτέσκο και οι στίχοι του ποιήματος του Ε. Κακναβάτου ως στοιχεία σύνδεσης του Tettix με τον μύθο και τη λογοτεχνία, αντίστοιχα.
Tettix (for orchestra)
Keywords: πολυστυλιστικότητα, μουσική αναπαράσταση, χωροχρονική αταξία, τέττιξ, Έκτορας Κακναβάτος, γκροτέσκο