Classical Hodgkin Lymphoma: From Past to Future—A Comprehensive Review of Pathophysiology and Therapeutic Advances - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την μετάφραση ενός ιατρικού κειμένου και πιο συγκεκριμένα έναν ιάσιμο τύπο καρκίνου, το Κλασικό Λέμφωμα Hodgkin όπου γίνεται μια εκτενής ανασκόπηση της παθοφυσιολογίας του λεμφώματος και των θεραπευτικών εξελίξεων, από την ιστορία έως τις μελλοντικές προοπτικές. Σκοπός την παρούσας εργασίας είναι να ενημερώσει σχετικά με το Λέμφωμα Hodgkin, να αναφέρει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια της μετάφρασης και πως αυτά επιλύθηκαν. Αμέσως μετά την περίληψη στην ελληνική γλώσσα περιλαμβάνεται η περίληψη στην αγγλική γλώσσα και αμέσως μετά ακολουθεί η εισαγωγή. Στην εισαγωγή γίνεται μία περιγραφή της εργασίας και των κεφαλαίων που ακολουθούν. Στην συνέχεια ακολουθεί ο σχολιασμός, στον οποίο γίνεται μια μικρή αναφορά στην θεωρία του σκοπού (Nord, 2014). Μετά αναλύονται τα μεταφραστικά προβλήματα που συναντήθηκαν κατά την μετάφραση αυτού του άρθρου, τα συμπεράσματα της μετάφρασης του συγκεκριμένου κειμένου, καθώς και οι διάφοροι τρόποι επίλυσης των μεταφραστικών προβλημάτων για ευκολότερη κατανόηση του κειμένου.

This BA dissertation focuses on the translation of a medical text and more specifically a curable type of cancer, Classical Hodgkin's Lymphoma. It includes an extensive review of lymphoma pathophysiology and therapeutic developments, covering the subject from history to future perspectives. The purpose of this work is to inform about Hodgkin's Lymphoma, to discuss the translation challenges encountered and how they were addressed. After the summary in Greek is the summary in English, followed by the introduction. The introduction gives a short description of the work and the chapters that follow. Next is the commentary, in which a brief reference is made to the theory of the purpose of translation (Nord). Then, the translation problems encountered during the translation of this article are analyzed, which are followed by the conclusions of the translation of this particular text, and the various ways of solving the translation problems for easier understanding of the text.
Κλασικό λέμφωμα Hodgkin: Από το παρελθόν στο μέλλον - μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της παθοφυσιολογίας και των θεραπευτικών προόδων
Keywords: Λέμφωμα Hodgkin, νέα φάρμακα, brentuximab, αναστολείς σημείου ελέγχου, χιμαιρικά αντιγόνα Τ κύτταρα, στοχευμένη θεραπεία; Hodgkin lymphoma, new drugs, brentuximab, checkpoint inhibitors, chimeric antigen T cells, targeted therapy