Λογοτεχνική μετάφραση και μεταφραστικός σχολιασμός στην ελληνική γλώσσα αποσπάσματος του διηγήματος «Speech Sounds», της Οctavia E. Butler (1983) - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία αποτελεί την επισφράγιση των μεταφραστικών μου σπουδών στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα με σκοπό να αναδείξει τις μεταφραστικές ιδιότητες και γνώσεις που αποκτήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών μου. Επιδίωξα να ασχοληθώ με ένα κλάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με προκλήσεις στο διάβα του και αυτό διότι χαρακτηρίζεται από μία εντυπωσιακή παραδοξότητα. Ο λόγος γίνεται για τον κλάδο της λογοτεχνικής μετάφρασης , η οποία οφείλει να μείνει πιστή στο πρωτότυπο κείμενό της ενώ παράλληλα να παρουσιάσει ένα ζωντανό και ισάξιο με το πρωτότυπο μετάφρασμα. Έτσι λοιπόν η δομή της εργασίας περιλαμβάνει το πρώτο μέρος με μία σύντομη περίληψη του μυθιστορήματος, τα χαρακτηριστικά του(ύφος, γλώσσα, τεχνικές). Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, παρατίθενται το πρωτότυπο κείμενο και το μετάφρασμά του καθώς και στο τρίτο μέρος ακολουθούν η ανάλυση της μεταφραστικής εντολής ,σχόλια και μεταφραστικές δυσκολίες.

This work is the sealing of my translation studies in the Foreign Language Translation and Interpretation of the Ionian University, an integrated project to highlight the translation qualities and knowledge acquired throughout my undergraduate course. I sought to deal with a sector with particular interest but also with challenges in its path and this because it is characterised by an impressive tradition. The reason is for the literary translation sector, which must remain faithful to the original text while presenting a living and equivalent to the original translation. So the structure of work includes the first part with a brief summary of the novel, its characteristics (style, language, techniques). Subsequently, in the second part, the original text and its translation as well as the third party follow the analysis of the translation mandate, comments and translation difficulties.
Literary translation and translation commentary in Greek of an excerpt from the short story "Speech Sounds", by Octavia E. Butler (1983)
Keywords: Λογοτεχνική μετάφραση, διήγημα, Octavia E.Butler, ήχοι ομιλίας, πρωτότυπο, μετάφρασμα, σχολιασμός, κοινωνικές διακρίσεις, ρατσισμός; Literary translation, short story, Octavia E.Butler, speech sounds, original, translation, commentary, social discrimination, racism