Περιήγηση στις αρχαιότητες κατά την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης και του Ελληνικού Διαφωτισμού. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Με αφορμή το ενδιαφέρον πεδίο μελέτης της αναπαράστασης των τοπίων της αρχαιότητας από τους περιηγητές, προσφέροντας ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από εικόνες, η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την περιήγηση στις αρχαιότητες της Κρήτης την περίοδο της Κρητικής Αναγέννησης, και της Αθήνας την εποχή του Διαφωτισμού, όπως εκδηλώθηκε στον ελληνικό χώρο. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε και οδήγησε στη μελέτη και την διερεύνηση είναι η αναζήτηση πιθανής σύνδεσης μεταξύ της Κρητικής Αναγέννησης και του Ελληνικού Διαφωτισμού στο πλαίσιο της περιήγησης και απεικόνισης των αρχαιοτήτων αλλά και με ποιον τρόπο τεκμηριώνεται, εάν πράγματι υπάρχει. Επιπλέον, εξετάζονται οι επιδιώξεις των περιηγητών για το ταξίδι τους, τόσο στην Κρήτη όσο και την Αθήνα στην διάρκεια δυο διαφορετικών χρονικών περιόδων, από τον 15ο μέχρι και τον 17ο αιώνα και από τον 18ο έως τον 19ο αιώνα αντίστοιχα. Μέσα από την παρούσα εργασία επιτυγχάνεται η κατανόηση του κοινωνικο-πολιτισμικού και ιστορικού συγκειμένου της Αναγεννησιακής περιόδου και του Διαφωτισμού, τον τρόπο που αυτό διαμόρφωσε την πρόσληψη της αρχαιότητας από τους περιηγητές και πώς οι ίδιοι την απεικόνισαν μέσα από σχέδια και φωτογραφίες. Για την πραγμάτωση της εργασίας και την επίτευξη των παραπάνω στόχων, χρησιμοποιήθηκαν δευτερογενείς πηγές, εγχειρίδια και ηλεκτρονικές πηγές.

The purpose of this dissertation is to analyse the tours of the early-Renaissance and early modern travellers of the antiquities of Crete during the period of the Cretan Renaissance, and Athens during the Enlightenment, as manifested in Greek territory. This thematic was inspired by the field of study of representation of landscapes of antiquity by travellers that offers a journey into the past through images. The main question that was posed and led to this study and investigation is the search for a possible connection between the Cretan Renaissance and the Greek Enlightenment, in the context of the traveller's tours and the depiction of antiquities, and how it is justified if indeed such a connection exists. Additionally, it examines the travellers' aspirations for their journeys both in Crete and Athens during two different time periods, from the 15th to the 17th century and from the 18th to the 19th century respectively. Through this dissertation, an understanding of the sociocultural and historical context of the Renaissance period and the Enlightenment is achieved, how they shaped the perception of antiquity by the travellers and how they portrayed it through drawings and photographs. Secondary sources, textbooks and electronic resources were used to carry out the work and achieve the mentioned objectives.
Keywords: Ταξίδι, περιήγηση, περιηγητές, Αναγέννηση, Διαφωτισμός, αρχαιότητα, μνημεία, αρχαιότητες, τοπίο, Κρητική Αναγέννηση, Κρήτη, Ελληνικός Διαφωτισμός, Αθήνα.; Travel, tour, travellers, Renaissance, Enlightenment, antiquity, monuments, antiquities, landscape, Cretan Renaissance, Crete, Modern Greek Enlightenment, Athens.