Στοιχειώδη βήματα της Οικονομικής Εκπαίδευσης στο Νεοελληνικό Κράτος: Η Α΄ Δημόσια Εμπορική Σχολή Αθηνών (1901-1964) - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η διατριβή αφορά στα βήματα που έγιναν από το ελληνικό κράτος από τις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέση με την «οικονομική εκπαίδευση», το τμήμα δηλαδή της εκπαίδευσης που δεν αφορά μόνο στην θεωρητική κατάρτιση των μαθητών αλλά και την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και εφοδίων για τον επαγγελματικό στίβο. Έμφαση δίνεται στη στροφή του περιεχόμενου της διδασκαλίας σε πρακτικότερες κατευθύνσεις και στην προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της οικονομικής ανάπτυξης με την καθιέρωση συστήματος δημόσιας εμπορικής και «πρακτικής» εκπαίδευσης. Όλα αυτά εκτός από την θεωρητική τους πλαισίωση είναι ιδωμένα μέσα από την λειτουργία της Α΄ Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Αρρένων Αθηνών. Η Α΄ Δημόσια Εμπορική Σχολή Αθηνών αποτελεί αντικείμενο της ιστορικής ερευνάς και μελέτης, όχι μόνο ως αποτύπωση της φοίτησης των Αρρένων οι οποίοι επιθυμούσαν να λάβουν εμπορική εκπαίδευση, αλλά και ως πεδίο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην εκπαιδευτική δράση και την κοινωνικοοικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δυνατό να κατανοηθεί ο ρόλος της Α΄ Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Αθηνών σε σχέση με την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, με άλλες ιδίου αντικειμένου Σχολές ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και με την εξέλιξη και τον πολλαπλασιασμό τους και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έχοντας τα προαναφερθέντα ως αφόρμηση, αναζητήθηκε η αναγκαιότητα ίδρυσης Εμπορικών Σχολών ως αρωγός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι επιδιώξεις της Εμπορικής Εκπαίδευσης, η τοπική και κοινωνική ταυτότητα των φοιτώντων μαθητών και των οικογενειών τους καθώς και η σχέση της ταυτότητας αυτής με την επίδοσή τους και την ολοκλήρωση ή μη των σπουδών τους στην Εμπορική Εκπαίδευση.

The present PhD thesis concerns the steps taken by the Greek state since the beginning of the 20th century in relation to "financial education", the part of education that concerns not only the theoretical training of students but also the acquisition of the necessary knowledge and supplies for the professional track and field. Emphasis is placed on shifting the content of teaching in more practical directions and on adapting education to the requirements of economic development by establishing a system of public commercial and "practical" education. All of these, apart from their theoretical framework, are seen through the operation of the First Public Commercial School for Boys in Athens. The First Public Commercial School of Athens is the subject of historical research and study, not only as a record of the education of Boys who wanted to receive commercial education, but also as a field of interaction between educational activity and the socio-economic and political situation of the country. In this context, it is possible to understand the role of the First Public School of Commerce of Athens in relation to the history of Greek education, with other schools of the same initiative, as well as with their evolution and proliferation expansion in other parts of the country. Having the above as an occasion, the necessity of establishing Commercial Schools as a helper for the economic development of the country, the aspirations of Commercial Education, the local and social identity of the students and their families as well as the relation of this identity with their performance were sought. and the completion or not of their studies in Commercial Education.
Essential Steps of Economic Education in the Modern Greek State: The Athens Public Commercial School (1901-1964)
Keywords: Ειδικός έλεγχος, γενικός έλεγχος, εισιτήριες- κατατακτήριες- προαγωγικές- απολυτήριες εξετάσεις, εγγραφέντες, φοιτήσαντες, προαχθέντες, απορριφθέντες, μαθητικό δυναμικό, ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών, προϋπολογισμός, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εμπορική εκπαίδευση, εμπορική σχολή, Α΄ δημόσια εμπορική σχολή αρρένων Αθηνών, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Υπουργείο Γεωργίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.; Special control, general control, tickets-qualifiers-promotional-final exams, registered, students, promoted, rejected, student staff, curriculum, budget, educational reform, commercial education, public school, commercial school, commercial school, commercial school, commercial school National Economy, Ministry of Agriculture, Trade and Industry.