Μετάφραση και σχολιασμός του θεατρικού έργου "Der junge Gelehrte" του Gotthold Ephraim Lessing - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Κύριος στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μετάφραση του θεατρικού έργου "Der junge Gelehrte" στην ελληνική γλώσσα, της πρώτης κωμωδίας του Γερμανού συγγραφέα και εκπροσώπου του Διαφωτισμού, Γκότχολντ Εφραίμ Λέσσινγκ. Κατά τη διαδικασία της μετάφρασης καταγράφηκε και σχολιάστηκε το μεγαλύτερο μέρος των μεταφραστικών δυσκολιών που εντοπίστηκαν στο έργο και πραγματοποιήθηκε η ερμηνευτική τεκμηρίωση των τελικών μεταφραστικών επιλόγων. Σκοπός της παρούσας είναι επίσης η γνωριμία του αναγνώστη με τις πολιτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές συνθήκες υπό τις οποίες έδρασε ο εν λόγω συγγραφέας, καθώς και με το δραματικό είδος της κωμωδίας στον γερμανόφωνο χώρο την περίοδο του 18ου αιώνα.

The purpose of the present thesis is to discuss the annotated translation of the dramatic play "Der junge Gelehrte", the first comedy by the German author and representative of the Enlightenment, Gotthold Ephraim Lessing, into the Greek language. A large volume of translation difficulties was identified and recorded throughout the translation process and the final translation options were interpreted. The purpose of the present is also to acquaint the reader with the political, social and artistic circumstances under which the author in question acted, as well as with the dramatic genre of comedy in the German-speaking world during the 18th century.
Annotated translation of the dramatic play "Der junge Gelehrte" by Gotthold Ephraim Lessing
Keywords: Γκότχολντ Εφραίμ Λέσσινγκ, κωμωδία 18ου αιώνα, μετάφραση θεατρικού έργου, σχολιασμένη μετάφραση; Gotthold Ephraim Lessing, comedy of 18th century, theatrical translation, annotated translation