YOUandAI - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η συγκεκριμένη έρευνα εκπονήθηκε για τη διπλωματική εργασία της Καπετάνιου Χριστίνας στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας υπό την επίβλεψη καθηγητών: Βαλλιανάτος Θωμάς, Ονοράτο Νταλίλα, Τηλιγάδης Κωνσταντίνος. Γίνεται λόγος για τη στέρηση της ανωνυμίας των πολιτών στον δημόσιο χώρο και σφαίρα λόγω της χρήσης λογισμικών αναγνώρισης προσώπου σε διάφορες χώρες. Τονίζεται ότι η χρήση τέτοιων λογισμικών για την επιβολή της δημόσιας τάξης είναι μεροληπτική λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης. Ορίζεται η έννοια της Μηχανικής Μάθησης [Machine Learning] και εξετάζεται η σημασία της εφαρμογής της σε διάφορους τομείς. Δίνεται έμφαση στα λογισμικά ανοιχτού κώδικα και στις αρχές της ανοιχτής συνεργασίας που τα διέπουν, καθώς εξελίσουν τις δυνατότητες της Μηχανικής Μάθησης. Στη συνέχεια αναλύεται το λογισμικό εκμάθησης ανοιχτού κώδικα "TesorFlow" της Google που επιτρέπει τη δημιουργία άλλων εφαρμογών μηχανικής εκμάθησης και παρέχει ένα API. Παρουσιάζεται το εικαστικό έργο της Καπετάνιου Χριστίνας εμπνευσμένο από τα σχετικά ευρήματα, ως σχόλιο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών, της ελευθερίας και της ιδιωτικότητάς τους. Χρησιμοποιείται ένα API αναγνώρισης προσώπου που τρέχει στο πρόγραμμα περιήγησης και εφαρμόζεται πάνω από το API tensorflow.js core με σκοπό μονάχα την αναγνώριση των συναισθημάτων με βάση τις εκφράσεις του προσώπου/ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα ψηφιακά δεδομένα μετατρέπονται σε ηχοτοπίο και ο ήχος σε γραφικά σε ένα υβριδικό δημόσιο περιβάλλον που υπάρχει ταυτόχρονα ψηφιακά και αναλογικά. Πρόκειται για μια διαδραστική εγκατάσταση και ιστοσελίδα που επιτρέπει την διάδραση ανθρώπου-μηχανής αλλά και διευρύνει την εμπειρία ανθρώπινης διάδρασης μέσω της τεχνολογίας.

This paper was created as part of Kapetaniou's final project in the master's program "Audiovisual Art in the Digital Age" of the Department of Sound and Visual Arts of the Ionian University of Corfu, under the supervision of professors: Vallianatos Thomas, Honorato Dalila, Tiligadis Constantinos. The focus is on the loss of anonymity of citizens in public spaces due to the use of facial recognition software in various countries. It is highlighted that the use of such software is not only disruptive to public order but also discriminatory due to the lack of education. The concept of Machine Learning is defined and the importance of its application in various fields is examined. Emphasis is placed on open source software and the principles of open collaboration that govern them, as they evolve the capabilities of Machine Learning. It then analyzes Google's "TesorFlow" open source learning software that allows other machine learning applications to be created and provides an API. The artistic work of Kapetaniou Christina is presented based on the relevant findings as a commentary on the violation of citizens' rights, freedoms and privacy. It uses a browser facial recognition API running on top of the core tensorflow.js API to recognize emotions based on facial expressions/ quality characteristics. Digital data is converted into an audio landscape and audio into graphics in a hybrid public environment that exists in both digital and analog. It is an interactive installation and website that allows human-machine interaction but also expands the experience of human interaction through technology.
YOUandAI
Keywords: Τεχνητή Νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, αλληλεπίδραση ανθρώπου-μηχανής, αναγνώριση συναισθημάτων, ηχητικό τοπίο δημιουργεί συναισθήματα, οπτικά μέσα προς τα έξω, εαυτός-περσόνα-σκιά, χωρίς προκατάληψη, μόνο συναισθήματα, έγχρωμες αντανακλάσεις στο διάστημα και στους ανθρώπους; AI, machine learning, human-machine interaction, emotion recognition, emotion creates soundscape, audio drives visuals, inside-out, self-persona-shadow, no bias, only emotions, coloured reflections in space and upon humans