Πνευματικά δικαιώματα στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας (Νόμος 2121/1993) όπως εφαρμόζεται στις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Αρχικά, παρατίθενται οι ορισμοί βασικών εννοιών με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του θέματος. Στη συνέχεια, μελετάται η υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τη δημιουργία του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου. Παρουσιάζεται η εξέλιξή της νομοθεσίας, ενώ παράλληλα γίνεται αισθητή η ανάγκη για την παρουσία και την ισχύ της. Ακολουθούν τα είδη των δικαιωμάτων που προβλέπονται για τους δημιουργούς, παραχωρώντας τους έτσι τη δυνατότητα να προστατεύσουν τις ιδέες και τα έργα τους ακόμη και μετά το θάνατο τους. Αρωγός στην εφαρμογή των νόμων είναι ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας-ΟΠΙ, ενώ στην ορθή λειτουργία των δικαιωμάτων συμβάλλουν και οι φορείς συλλογικής διαχείρισης, με τον κάθε φορέα να επικεντρώνεται σε μια κατηγορία δημιουργών. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι νομικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις που ισχύουν για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, οι άδειες Creative Commons και η εφαρμογή τους στον τομέα των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Παρατίθενται παραδείγματα υλοποίησης του θεσμικού πλαισίου από μέρους των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών όσον αφορά στην κατάθεση της γκρίζας βιβλιογραφίας και τα πνευματικά δικαιώματα. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα, αλλά και οι προβληματισμοί που ανέκυψαν κατά την έρευνα και την συγγραφή του παρόντος πονήματος.

The current thesis discusses the intellectual copyright legislation (Act 2121/1993) as implemented in the Greek Academic Libraries. Initially, and for the purpose of a better comprehension of the topic, certain concepts and their definitions are presented. Then, the current relative international and national bibliography is cited and analyzed. The evolution of the legislation as well as its presence and power as necessities are presented. Also, the different kinds of rights which are granted to the creators, thus permitting them to protect their ideas and work even after their decease are discussed. It becomes clear that the organization of copyrights play a vital role in the enforcement of laws while public administration bodies contribute in the proper function of the rights, with each body focusing on a particular creator’s category. Furthermore, the legal regulations and exemptions applying to academic libraries are presented. The Creative Commons licenses and their implementation in the Greek Academic Libraries sector are discussed. Also, examples of implementing the intellectual copyright legislation within the Greek Academic Libraries sector are included. Finally, conclusions and issues to be further discussed are presented in the last part of the thesis.
Copyright in Academic Libraries
Keywords: Δημιουργοί, Διανοητική ιδιοκτησία, Πνευματικά δικαιώματα, Creative Commons, Ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες; Creators, Intellectual property, Copyright, Creative Commons, Academic libraries