Fernando Sor: Kαινοτομίες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της σύγχρονης κιθάρας μέσα από τη μέθοδό του, και πρακτικές εφαρμογές στο "Θέμα και παραλλαγές op. 9" - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την εξερεύνηση της σημαντικής συνεισφοράς του Fernando Sor στον κόσμο της σύγχρονης κιθάρας μέσα από τη μελέτη της περίφημης μεθόδου του, και, με αφετηρία πρακτικές εφαρμογές που αναφέρονται στη μέθοδο αυτή, αγγίζει ζητήματα μουσικής ερμηνείας στο παράδειγμα των Παραλλαγών Mozart op. 9. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της εργασίας, πέραν της αναφοράς βιογραφικών στοιχείων για το συνθέτη, γίνεται σύγκριση της μπαρόκ 5-χορδης κιθάρας και της 6-χορδης κιθάρας του 19ου αι., ενώ ακολουθεί συζήτηση περί της τότε διαδεδομένης πρακτικής μεταγραφών φωνητικής μουσικής για κιθάρα, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του οργάνου και τη δημιουργία ρεπερτορίου. Στο δεύτερο μέρος, ακολουθεί η καταγραφή όλων των τεχνικών ζητημάτων που αναφέρονται στη μέθοδο σε αντιπαράθεση με μια εξαιρετικά διαδεδομένη σήμερα σύγχρονη μέθοδο κιθάρας, εκείνη του Hubert Kappel (2016), με στόχο να αναδειχθεί η σημασία των τεχνικών καινοτομιών του Σορ αλλά και η εξέλιξη του οργάνου μέχρι τις μέρες μας. Τέλος, η εργασία θα εξετάσει την πρακτική εφαρμογή της διδασκαλίας του Σορ στο παράδειγμα των παραλλαγών του πάνω σε ένα θέμα του Μότσαρτ op. 9, στοχεύοντας στη διεύρυνση της ηχοχρωματικής παλέτας του οργάνου που ο Σορ διδάσκει με έμφαση στη μέθοδό του.
Keywords: Κιθάρα, εξέλιξη, καινοτομία, ηχόχρωμα, μέθοδος κιθάρας