ΤΑ ΣΥΚΑ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η συκιά αποτελεί μια δενδρώδη καλλιεργεία μεγάλη εμπορική αξία των καρπών του. Τα συστατικά τόσο των νωπών όσο και τα ξερών σύκων θεωρούνται προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας, καθότι περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μετάλλων. Τα φύλλα, ο καρπός, το γαλακτώδες υγρό (Latex) της συκιάς έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή του ανθρώπου, καθώς και σε ιατρικές ή παραϊατρικές χρήσεις στη βελτίωση της υγείας του. Οι σημαντικότερες ενώσεις που συναντώνται τόσο στα φρέσκα, όσο και στα αποξηραμένα σύκα, περιλαμβάνουν κυρίως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Ωστόσο, εκτός από τις βασικές αυτές κατηγορίες ενώσεων, από τα σύκα έχουν απομονωθεί και άλλες ενώσεις, όπως φυτοστερόλες, αμινοξέα, οργανικά οξέα, λιπαρά οξέα, υδρογονάνθρακες, αλειφατικές αλκοόλες, πτητικά συστατικά, καθώς και πληθώρα μεταβολιτών, Ορισμένες από τις παραπάνω ενώσεις χρησιμεύουν ως χρωστικές του σύκου ή φυτού γενικότερα, ενώ άλλες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές ή αντιϊκές ιδιότητες. Ένα μεγάλο εύρος ποικιλιών σύκων (ανοιχτόχρωμων και σκουρόχρωμων) μελετήθηκε στην παρούσα εργασία, ως προς την περιεκτικότητα τους σε σακχαρα, ολικά φαινολικά συστατικά και φλαβονοειδείς ουσίες. Παράλληλα, μελετήθηκε η αντιοξειδωτική δράση των δειγμάνων των σύκων με βάση την ικανότητά τους να δεσμεύονται από τους φορείς ελευθέρων ριζών DPPH και ABTS. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν υψηλές περιεκτικότητες των σύκων σε σακχαρα, φαινόλες και φλαβονοειδή, καθώς και έντονη αντιοξειδωτική δράση, ενώ οι σκουρόχρωμες ποικιλίες αποδεικνύονται ελαφρώς πιο πλούσιες στα παραπάνω συστατικά.

The fig is an arboreal crop with great commercial value of its fruits. The components of both fresh and dried figs are considered products of great nutritional value, as they contain vitamins and trace minerals. The leaves, the fruit, the milky liquid (Latex) of the fig have been used as human food, as well as in medical or paramedical uses to improve his health. The most important compounds found in both fresh and dried figs include mainly phenolic acids, flavonoids and carotenoids. However, apart from these basic categories of compounds, other compounds have been isolated from figs, such as phytosterols, amino acids, organic acids, fatty acids, hydrocarbons, aliphatic alcohols, volatile components, as well as a multitude of metabolites. Some of the above compounds serve as pigments of the fig or plant in general, while others show antioxidant, anticancer or antiviral properties. A wide range of fig varieties (light colored and dark colored) were studied in this work, in terms of their content of sugars, total phenolic components and flavonoid substances. At the same time, the antioxidant activity of the fig samples was studied based on their ability to be bound by the DPPH and ABTS free radical carriers. The results of the study showed high contents of figs in sugars, phenols and flavonoids, as well as intense antioxidant activity, while the dark-colored varieties prove to be slightly richer in the above components.
The figs
Keywords: συκα, καλλιεργείες,διατροφική αξία, καρπός,; figs, crops, nutritional value, fruit,