Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο να παρουσιάσει τη σχέση του μουσείου με τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Ανατρέχοντας στην πρόσφατη διεθνή βιβλιογραφία, αναλύουμε έννοιες που αφορούν το μουσείο και τη μάθηση προκειμένου να εμβαθύνουμε στο φάσμα του αυτισμού, εντός του μουσειακού πλαισίου. Εντοπίζονται οι ανάγκες των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) σε σχέση με την επίσκεψη τους στο μουσείο και αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους, τόσο ατομικά όσο και ως προς την κοινωνία. Κύριο κομμάτι της εργασίας αποτελεί ο λόγος στο φάσμα του αυτισμού, που χωρίζεται σε τρία είδη: τον εσωτερικό, τον εγωκεντρικό και τον κοινωνικό. Καταλήγοντας στη χρήση των κοινωνικών ιστοριών, γίνεται αναφορά στη δομή που χρειάζεται να έχουν και στον τρόπο εφαρμογής τους, μέσα από την ψηφιακή εποχή. Η μελέτη περίπτωσης αφορά τη δημιουργία οδηγού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τους επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Τέλος, μέσα από αυτήν την εργασία εντοπίζονται αντίστοιχες πρακτικές μουσείων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα και γίνονται προτάσεις βελτίωσης τους.

This present study aims to present the museum's relationship with people on the autism spectrum. Referring to recent international bibliography, we analyse concepts related to the museum and learning in order to delve into the spectrum of autism within the museum context. The needs of people with Autism Spectrum Disorders (ASD) with regard to their visit to the museum are identified and their characteristics are analyzed, both individually and in relation to society. The main part of the thesis is the speech on the autism spectrum, which is divided into three types: internal, egocentric and social. Concluding on the use of social stories, reference is made to the structure they need to have and how they can be applied in the digital age. The case study involves the creation of the guide at the Archaeological Museum of Thessaloniki for people on the autism spectrum, as well as the methodology that was used. Lastly, through this study, corresponding practices of museums both abroad and in Greece are identified and suggestions for their improvement are made.
A social narrative to the Archaeological Museum of Thessaloniki for visitors on the autism spectrum
Keywords: Αυτισμός, Μουσείο, Μάθηση, Λόγος, Κοινωνικές Ιστορίες, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης; Autism, Museum, Education, Speech, Social Narratives, Archaeological Museum of Thessaloniki