Ισοκράτημα: ιστορία, θεωρία και πράξη - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο πλουραλισμός εφαρμογών της ισοκρατηματικής πρακτικής κατά την ερμηνεία των εκκλησιαστικών μελών στο σήμερα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον για να ερευνήσω το φαινόμενο με σκοπό να οδηγηθώ στην παραδοσιακή ισοκρατηματική εκδοχή που διασώζεται στην ερμηνευτική πράξη του σήμερα. Βασικό μου μέλημα ήταν να μελετήσω τις παλαιότερες πληροφορίες που παρουσιάζουν πληροφορίες για την ύπαρξη και τον ρόλο του ισοκρατήματος στο εκκλησιαστικό μέλος, με σκοπό να συναγραφήσω την «προσωπικότητά» του στο μουσικό οικοδόμημα της ψαλτικής τέχνης. Τον τρόπο λειτουργίας της έρευνάς μου συμπεριέλαβα στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας. Οι ιστορικές και μορφολογικές πληροφορίες μέσα από θεωρητικά εγχειρίδια και μουσικά χειρόγραφα μου έδωσαν απαντήσεις τις οποίες εν συνεχεία τις εφάρμοσα σε διάφορα είδη και γένη της μελοποιίας με σκοπό να παρέχω, στον αναγνώστη της εργασίας, μια σφαιρική τοποθέτηση για την παραδοσιακή εκδοχή της ισοκρατηματικής πράξης κατά των εφαρμογή της στα μέλη της ψαλτικής μας παράδοση στις μέρες μας. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της παρούσας εργασίας. Ισοκράτημα ιστορία θεωρία και πράξη.

The pluralism of applications of isokratima practice in the interpretation of church chants today has sparked my interest to investigate the phenomenon, aiming to lead me to the most traditional version of isokratima that is preserved in contemporary interpretative practice. My primary concern was to study older information that presents insights into the existence and role of isokratima in church music, in order to compile its 'personality' within the musical structure of the art of chanting. The methodology of my research is included in the first chapter of the paper. Historical and morphological information from theoretical manuals and musical manuscripts provided me with answers, which I subsequently applied to various forms and genres of composition, with the goal of offering the reader a comprehensive understanding of the most traditional version of isokratima practice in relation to its application in our contemporary choral tradition. Thus, the idea for this paper was born: Isokratima – history, theory, and practice.
Isocratema: history, theory and practice
Keywords: ισοκράτης, βυζαντινό εκκλησιαστικό μέλος, ψαλτική τέχνη, ρόλος του ισοκρατήματος.; isokratima, Byzantine ecclesiastical music, art of chanting, role of isokrates.