Τα απαγορευμένα βιβλία: μορφές κι αιτίες της λογοκρισίας στη λογοτεχνία - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Αντικείμενο μελέτης, και κατ’ επέκταση ανάλυσης, της παρούσας εργασίας είναι η λογοκρισία στην λογοτεχνία, εξετάζονται οι αιτίες επιβολής της και παρατίθενται παραδείγματα με ιστορικό υπόβαθρο. Αναλύονται οι περιπτώσεις από την άσκηση εξουσίας της εκκλησίας, της παραλλαγής και διαστρέβλωσης νοήματος από την μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων και τους τρόπους διαχείρισης του προγράμματος μαθημάτων από την εκπαίδευση. Τελικός στόχος της μελέτης αυτής είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η λογοκρισία έχει συμβάλει στην εξέλιξη της λογοτεχνίας.

The main focus of this dissertation is censorship in literature, the causes of its enforcement is examined and instances from the historical background are cited. The cases of the wield power of the church, the changes and distortions of the original literary texts and the way of managing the curriculum in the educational field, are decomposed. The final purpose of this study is to acknowledge the contribution and influence censorship had in the evolution of literature.
Keywords: Λογοτεχνική Λογοκρισία, Λογοκρισία, Ιερά Εξέταση, Ευρετήριο Απαγορευμένων Βιβλίων, μετάφραση κειμένων, Εβδομάδα Απαγορευμένων Βιβλίων; Literary censorship, Censorship, Roman Inquisition, Index Librorum Prohibitorum, translation, Banned Books Week