Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1870 ΕΩΣ ΤΟ 1920 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει το κύριο πλαίσιο ένταξης και διδασκαλίας της μουσικής στο ελληνικό σχολείο από τα τέλη του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η περίοδος επιλέγεται για την καθοριστική της σημασία στη διαμόρφωση του ελληνικού έθνους, αλλά η έκτασή της ελέγχεται κατά μέρος και από τη διαθεσιμότητα του υλικού προς ανάλυση. Αρχικά εξετάζεται το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της περιόδου, με σκοπό να εντοπιστούν οι κύριες κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες στη διαμόρφωση της μουσικής διδασκαλίας. Έπειτα παρατίθεται το ιστορικό πλαίσιο της εκπαιδευτικής κατάστασης στην Ελλάδα και της μουσικής ως διδασκόμενο αντικείμενο στα σχολεία. Η διερεύνηση ολοκληρώνεται μέσα από την ανάλυση τεσσάρων ενδεικτικών συλλογών σχολικών ασμάτων και επιχειρείται η αποδόμηση του διδασκόμενου υλικού σε θεμελιώδεις νοηματικές κατηγορίες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις κύριες κοινωνικοπολιτικές αντιλήψεις που επικρατούν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συμπεραίνεται πως το μάθημα της μουσικής εντάσσεται εξαρχής στους άξονες της ηθικής διάπλασης και της καλλιέργειας της εθνικής συνείδησης των μαθητών, αλλά δεν παραμένει αμετάβλητο. Αφενός, παρατηρείται η μίξη Ανατολικών και Δυτικών μουσικών προτύπων, τα οποία τυποποιούνται σε κάποιον βαθμό υπό την επιρροή του κινήματος του Δημοτικισμού. Αφετέρου, κατά τη μετάβαση στην αστική κοινωνία της μετα-Οθωμανικής Ελλάδας, η μουσική διδασκαλία ακολουθεί το ευρύτερο διδακτικό περιεχόμενο και στρέφεται σε πρακτικότερες κατευθύνσεις, δίνοντας έμφαση στο ηθοπλαστικό περιεχόμενο, χωρίς να απουσιάζει ποτέ το θρησκευτικό και πατριωτικό στοιχείο.

The present work aims to explore the main context of integration and teaching of music in Greek schools from the end of the 19th to the beginning of the 20th century. The period is chosen for its critical importance in the founding of the Greek nation, but its extent is partly controlled by the material available for analysis. Initially, the historical and social context of the period is examined, in order to identify the main socio-political components in the establishment of music teaching. Then the historical context of the educational situation in Greece and specifically music education in schools is presented. The study is completed through the analysis of four indicative collections of school songs. Attempts are made to deconstruct the taught material into fundamental semantic categories, which reflect the main socio-political perceptions that prevail during the examined period. It is concluded that the lesson of music is included right from the start in the axes of shaping the morals and cultivating a national identity in students, but it does not remain static. On the one hand, there is a mixture of Eastern and Western musical standards, which are formalized to some extent under the influence of the Demoticist movement. On the other hand, during the transition to the bourgeois society of post-Ottoman Greece, music teaching follows the broader educational content and turns towards more practical directions, emphasizing the moral and virtue-building content, without ever sacrificing the religious and patriotic element.
GREEK MUSIC EDUCATIONFROM 1870 TO 1920 THROUGH FOUR SCHOOL ANTHOLOGIES
Keywords: ιστορία της μουσικής εκπαίδευσης, μουσικά ανθολόγια, συλλογές ασμάτων, Αργυρόπουλος Α. Γ., Μάλτος Α. Ν.; music education, music anthologies, collections of songs, Argyropoulos A. G., Maltos Α. Ν.