Η διδασκαλία-μάθηση της Κρητικής μουσικής σε χωριά της βορειοανατολικής επαρχίας Πεδιάδος το 1960-1975 μέσα από τη βιωματική γνώση μουσικών της περιοχής - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η διδασκαλία και η μάθηση της κρητικής μουσικής σε χωριά της βορειοανατολικής επαρχίας Πεδιάδος κατά την περίοδο 1960 - 1975 μέσα από την βιωματική γνώση μουσικών της περιοχής. Στόχος της Μελέτης είναι να διερευνηθούν ποιοι τρόποι χρησιμοποιούνταν για την διδασκαλία-μάθηση της κρητικής μουσικής, να καταγράψει το βίωμα μουσικών της περιοχής που ασχολήθηκαν με τη μουσική αυτή ως μαθητές ή ως δάσκαλοι και να εκτιμηθεί τοπικά η θέση της κρητικής μουσικής στην μουσική σχολική εκπαίδευση της περιόδου αυτής. Η μελέτη υιοθετεί την δομή ποιοτικής έρευνας και χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη, το θεωρητικό πλαίσιο, την έρευνα πεδίου και τα συμπεράσματα. Στο θεωρητικό πλαίσιο καταγράφεται η κατάσταση της κρητικής μουσικής σε παγκρήτια αλλά και τοπική κλίμακα και παρουσιάζονται οι θεωρίες των τρόπων μάθησης και διδασκαλίας. Στην έρευνα πεδίου γίνεται η ανάλυση 13 συνεντεύξεων από μουσικούς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) της επαρχίας Πεδιάδας. Εκεί εξετάζονται βιωματικά οι τρόποι διδασκαλίας και μάθησης της κρητικής μουσικής, τα κίνητρα για την ενασχόληση τους με την μουσική αυτή, οι διαφορές της κρητικής μουσικής του τότε με του σήμερα, η ενασχόληση τους επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά και η ύπαρξη της κρητικής μουσικής στο σχολείο. Στα συμπεράσματα απαντώνται τα επιστημονικά ερωτήματα της έρευνας.

In this paper, the teaching and learning of Cretan music in villages of the north-eastern province of Pediados during the period 1960 - 1975 is examined through the experiential knowledge of musicians in the area. The aim of the Study is to investigate which methods were used for the teaching-learning of Cretan music, to record the experience of musicians in the region who dealt with this music as students or as teachers and to assess locally the position of Cretan music in music school education in this period. The study adopts the structure of qualitative research and is divided into three main parts, the theoretical framework, the field research and the conclusions. In the theoretical framework, the situation of Cretan music on a national and local scale is recorded and the theories of learning and teaching methods are presented. In the field research, 13 interviews with musicians (professionals and amateurs) from the province of Pediada are analyzed. There, the ways of teaching and learning Cretan music, the motivations for their engagement with this music, the differences between Cretan music then and today, their professional or amateur involvement and the existence of Cretan music in school are examined through the life experience of the musicians . The scientific questions of the research are answered in the conclusions.
The teaching-learning of Cretan music in villages of the northeastern province of the plain in 1960-1975 through the experiential knowledge of local musicians
Keywords: Κρητική μουσική, παραδοσιακή μουσική, μουσική εκπαίδευση, βιωματική μάθηση και διδασκαλία; Cretan music, traditional music, music education, learning and teaching experience