ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αναδείξει τη χρησιμότητα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα των διαδραστικών εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας στα μουσεία, χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης τις Μουσειακές Συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αρχικά, εξετάζεται η πολιτιστική κληρονομιά υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογιών και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τελευταίες στο επίπεδο της προώθησης του πολιτισμού και των μουσειακών χώρων εν προκειμένω. Στη συνέχεια, εξερευνάται η θέση των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση και παρουσίαση των μουσειακών συλλογών και εστιάζει στην ανάπτυξη ψηφιακών μουσείων και τη χρήση τεχνολογιών, όπως η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη σε ψηφιακές εκθέσεις. Στόχος είναι η υποστήριξη της προσβασιμότητας, της εκπαιδευτικής εμπειρίας και της διαδραστικότητας για το κοινό. Ως μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιείται το Πανεπιστημιακό Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου και, συγκεκριμένα, η Συλλογή Τυπογραφίας του, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της και αναλύοντας τις εφαρμοσμένες σε αυτή ψηφιακές τεχνολογίες επικοινωνίας, δικτύωσης και μάθησης.
Keywords: Διάδραση, Τεχνολογία, Επαυξημένη Πραγματικότητα, Πανεπιστημιακά Μουσεία, Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου.