Olivebread: Μία Ψηφιακή Ενδυματολογική Πρόταση - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τα περισσότερα έργα παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, κλπ) αποτελούνται από μικρότερα έργα τέχνης, αυτά των συντελεστών τους. Σκηνικά, μουσική, κείμενο και φυσικά τα κοστούμια, συνθέτουν το έργο και το ποιόν τους επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Στο παρόν πρότζεκτ θα ασχοληθούμε με το κομμάτι των κοστουμιών και πιο συγκεκριμένα με την ενδυματολογική πρόταση. Αφού αναλύσουμε θεωρητικά και πρακτικά την κάθε ενδυμασία ξεχωριστά, θα εξετάσουμε κατά πόσο το σύνολο μιας ενδυματολογικής πρότασης μπορεί να έχει, πέρα από το λειτουργικό της σκοπό, αισθητική αξία αλλά και καλλιτεχνική υπόσταση. Ένα σχετικό παράδειγμα αποτελούν τα εκάστοτε προσχέδια με μολύβι σ’ ένα τσαλακωμένο κομμάτι χαρτί, τα οποία έχουν πλέον εκτιμηθεί και κατακτήσει τη θέση τους στα εκθεσιακά κέντρα. Υπάρχει λοιπόν, καλλιτεχνικό ενδιαφέρον στα δείγματα που παράγονται κατά τη διεργασία; Τι ιστορία μπορεί να μας πει ένα κοστούμι και τα προσχέδια του; Μπορεί ένας πίνακας ιδεών να θεωρηθεί έργο τέχνης; Για τη διεξαγωγή της έρευνας θα χρησιμοποιήσουμε ως κύριο αντικείμενο μας την ψηφιακή ενδυματολογική πρόταση για τη ταινία μικρού μήκους “Olivebread”, στην οποία πρωταγωνιστούν τρεις σειρήνες της αρχαίας Ελλάδας. Στα πλαίσια του προγράμματος «Οι Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», τα τρία κοστούμια που δημιουργήθηκαν και παρουσιάζονται στην ενδυματολογική πρόταση είναι κατασκευασμένα με τρεις διαφορετικές, ανορθόδοξες τεχνικές, άμεσα σχετιζόμενες με την ψηφιακή εποχή. Τέλος, η ίδια η πρόταση παρουσιάζεται σε οπτικοακουστική μορφή.

Most pieces of performing arts, such as theater and dance, consist of smaller works of art, the ones of their contributors. Scenery, music, script and of course the costumes, compose the play and their quality significantly affects the final result. In this project we are going to engage with the costumes and more specifically with the costume design proposal. After analyzing each garment individually from a theoretical and a practical view, we will examine the notion of whether the whole of a costume design proposal can have, beyond its functional purpose, aesthetic value but also artistic essence. The fact that several sketches have in the present time, already an established value and have secured a position at the exhibition spaces, makes a fine example. Hence the questions raised: Is there an artistic interest lying in the samples produced during the process? What stories can a costume and its drafts tell us? Can a mere moodboard be considered as a work of art? The main object of this research is going to be the digital costume proposal for the short film “Olivebread”, in wich three sirens of Ancient Greece make their appearance. In the context of the postgraduate program "Audiovisual Arts in the Digital Age", the three costumes created and presented in the proposal, are made using three different, unorthodox techniques, directly related to the digital age. In conclusion, the costume proposal itself is presented in audiovisual format.
Olivebread: A Digital Costume Design Protasis
Keywords: ενδυματολογία, κοστούμι, μυθολογία, μυθολογικά πλάσματα, σειρήνες, βιντεοτέχνη, παραστατικές τέχνες, αισθητική; costume design, costume, mythology, mythological creatures, sirens, video-art, performing arts, aesthetics