"Η ανάδειξη της φυσικής/πολιτιστικής κληρονομιάς και η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, πρόκληση για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η περίπτωση της λίμνης Κάρλας- Μαυροβουνίου". - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στην παρούσα εργασία, έγινε μια προσπάθεια ανάδειξης, προστασίας και αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθότι αποτελεί τη βάση για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, αξιοποιώντας τους σπάνιους πολιτιστικούς πόρους της περιοχής, οι οποίοι σε συνδυασμό με το φυσικό πλούτο της, συνιστούν μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (τοπικούς δήμους), όσο και ευρύτερα για το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.Η ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών, είναι ένας απλός και άμεσος τρόπος συμφιλίωσης του σημερινού ανθρώπου με τη φύση, καθώς επίσης συμβάλλουν στην δημιουργία φιλικών δεσμών και επιτείνει την κοινωνικοποίηση των ατόμων των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, η ανάδειξη των περιβαλλοντικών- πολιτιστικών μονοπατιών αφενός μεν για την εξερεύνηση της ενδημικής βιοποικιλότητας και τις προοπτικές ανάπτυξης μορφών βιώσιμου εναλλακτικού τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός κλπ), και αφετέρου οι πολιτιστικές διαδρομές της ευρύτερης περιοχής, με το πλούσιο «πολιτιστικό απόθεμα», παρέχουν μια πολυδιάστατη θεματολογία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση (δασικά, αγροτικά, λιμναία οικοσυστήματα κλπ.). Η μελέτη περίπτωσης,της Λίμνης Κάρλας – Μαυροβουνίου, επιλέχθηκε ως περιοχής ενδιαφέροντος για δημιουργία και ανάδειξη περιβαλλοντικών και πολιτιστικών μονοπατιών, με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την πολυποίκιλη θεματολογία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Διαμέσου της ανάλυσης SWOT, διερευνήθηκαν τα δυνατά και αδύνατα σημεία, καθώς οι ευκαιρίες και απειλές της περιοχής μελέτης. Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκε έρευνα με την αποστολή ερωτηματολογίου, με στόχο τη διερεύνηση των απόψεων των συμμετεχόντων στην έρευνα σχετικά με τους συντελεστές της βιώσιμης ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και τις ευκαιρίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.Η ανάλυση των δεδομένων που υλοποιήθηκε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 27.0, είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή των διαγραμμάτων και των αποτελεσμάτων που απορρέουν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων και αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, για την υλοποίηση προτάσεων από τα όργανα διοίκησης, τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Κιλελέρ, Αγιάς και Ρήγα Φεραίου), όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

In this work, an attempt was made to highlight, protect and utilize our natural and cultural heritage, as it is the basis for the production of goods and services, utilizing the rare cultural resources of the region, which in combination with its natural wealth, constitute a lever sustainable development both for the local municipalities, and more broadly for the entire Region of Thessaly. The promotion of walking routes is a simple and direct way of reconciling today's man with nature, as well as contributing to the creation of friendly bonds and increasing the socialization of the people of the local communities. Also, the promotion of the environmental-cultural paths on the one hand for the exploration of the endemic biodiversity and the prospects for the development of forms of sustainable alternative tourism (eco-tourism, agro-tourism, religious etc.), and on the other hand the cultural routes of the wider region, with its rich "cultural reserve" , provide a multidimensional topic for environmental education (forest, rural, lake ecosystems, etc.). The case study of Karla’s Lake – Mavrovouni mountain, was chosen as an area of interest for the creation and promotion of environmental and cultural paths, with the aim of sustainable development and the diverse subject matter of environmental education. Through the SWOT analysis, the strengths and weaknesses as well as the opportunities and threats of the study area were investigated. In addition, a survey was carried out by sending a questionnaire, with the aim of investigating the opinions of the survey participants regarding the factors of sustainable development of the area, as well as the opportunities for Environmental Education. The analysis of the data carried out using the statistical package SPSS 27.0, resulted in the production of the diagrams and the results derived from the responses of the participants.
"The promotion of the natural/cultural heritage and the environmental education and information of citizens, challenge for the protection and sustainable development. The case of Karla's Lake- Mavrovouni mountain".
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη, Βιοποικιλότητα, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, Περιβάλλον, Τοπική αυτοδιοίκηση; Sustainable development, Biodiversity, Environmental education, Environment, Local government