Συνδέοντας την Πληροφοριακή Παιδεία με την Ψηφιακή Πολιειότητα στην Ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: πλαίσιο Αξιολόγησης της Ψηφιακής Πολιτειότητας στις τάξεις Α΄, Β΄, και Γ΄Δημοτικού Σχολείουο - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στις μέρες μας δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τις αλλαγές που συντελούνται σε κάθε τομέα της ζωής μας με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτή. Όλοι μας, από τους πιο μικρούς έως τους μεγαλύτερους πολίτες της κοινωνίας μας καλούμαστε να κατακτήσουμε τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που η ψηφιακή εποχή μας προσφέρει. Οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες προκειμένου να ζούμε, να μαθαίνουμε, να επικοινωνούμε και να συμμετέχουμε στην κοινωνία. Η ιδιότητα του ψηφιακού πολίτη αναπτύσσεται μέσω της Ψηφιακής Πολιτειότητας (Digital Citizenship), των κανόνων δηλαδή εκείνων βάση των οποίων χρησιμοποιούμε υπεύθυνα την τεχνολογία. Μέσω της Ψηφιακής Πολιτειότητας τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφιακή κοινωνία, είτε ως ομάδες, είτε ατομικά, δημιουργώντας κοινότητες, δίκτυα επικοινωνίας, συνεργασίες, εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα. Στην πορεία προς την κατάκτηση της Ψηφιακής Πολιτειότητας η σημασία και ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καθοριστικός, γιατί είναι ικανός να μάθει στα παιδιά ποιοι είναι οι κανόνες και πώς να αναπτύξουν κατάλληλη συμπεριφορά στην ψηφιακή κοινωνία. Επίσης, η διδασκαλία θεμελιωδών αξιών, όπως της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα θα συμβάλλει, ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν μια υπεύθυνη συμπεριφορά δια βίου. Η κριτική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να θέσει σε σωστές βάσεις την εκπαίδευση και τις σχέσεις των παιδιών και την επικοινωνία μεταξύ τους μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα περιβάλλοντα επικοινωνίας. Θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ικανότητάς τους να συναλλάσσονται μέσω Διαδικτύου με το κράτος, τις επιχειρήσεις και την ευρύτερη κοινότητα με τρόπο παραγωγικό και αμοιβαία επωφελή. Όλα τα παραπάνω γίνονται επιτακτικά αν σκεφτεί κανείς πόσο η εκπαιδευτική διαδικασία έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει τον 21ο αιώνα. Η εκπαίδευση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο σημείο αυτό. Είναι αναγκαίο οι νέοι της Ευρώπης να κατέχουν τις σωστές ικανότητες για να πετύχουν τη είσοδό τους αλλά και την παραμονή τους στην αγορά εργασίας, αλλά παράλληλα να είναι και ενεργοί και ανεξάρτητοι πολίτες.
Keywords: ψηφιακή Πολιτειότητα, ψηφιακός πολίτης, ψηφιακός γραμματισμός, πληροφοριακή παιδεία, σχολείο 21ου αιώνα