Μετάφραση της Πολιτικής της Air Canada με τίτλο “Our General Terms and Conditions of Carriage” από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία συντάχθηκε στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου και σηματοδοτεί το πέρας της φοίτησης μου στο Τμήμα. Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται η ευθεία μετάφραση και ο σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε από την Αγγλική γλώσσα (γλώσσα πηγή) στην Ελληνική γλώσσα (γλώσσα στόχος). Το παρόν κείμενο “Our General Terms and Conditions of Carriage”, το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτικής της Air Canada, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας του Καναδά κι ιδρυτικό μέλος της Star AllianceTM, προβάλει την πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία για την διεκπεραίωση των υπηρεσιών της. Η πτυχιακή απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για την πολιτική του αερομεταφορέα. Το κείμενο αναφέρει τα δικαιώματα των επιβατών σύμφωνα με τους Κανονισμούς Προστασίας Επιβατών Αερομεταφορών σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως άρνηση επιβίβασης, καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, απώλεια ή φθορά αποσκευών. Στη συνέχεια, η δομή της εργασίας είναι απλή με το μεταφρασμένο κείμενο στα Ελληνικά να παρατίθεται στην αρχή κι έπειτα να ακολουθεί το πρωτότυπο στα Αγγλικά. Τέλος, από την δομή της εργασίας δεν λείπει ο αναλυτικός σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε με τις μεταφραστικές δυσκολίες που προέκυψαν και τις ακόλουθες λύσεις τους καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για την εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Η εκπόνηση της παρούσας εργασίας ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική, παραγωγική αλλά ταυτόχρονα και μια εμπειρία που με έφερε πιο κοντά σε ρεαλιστικές συνθήκες εργασίας ενός μεταφραστή, διότι μέσω των δυσκολιών που ανέκυψαν κατέστη απαραίτητη η λήψη πρωτοβουλιών, η συνέπεια, και η υπευθυνότητα των επιλογών μου εκμεταλλευόμενη τους διαθέσιμους πόρους αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή απόδοση του κειμένου στην γλώσσα στόχο.

This diploma thesis was written in the context of my undergraduate studies at the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting (DFLTI) of the Ionian University and marks the end of my studies at the Department. This diploma thesis presents a direct translation and the commentary of the translation process from English (source language) to Greek (target language). This text “Our General Terms and Conditions of Carriage”, which is part of the policy of Air Canada, Canada's largest airline and a founding member of the Star AllianceTM, sets out the airline's policy for the operation of its services. The thesis is addressed to those who wish to be informed about the carrier's policy. The text mentions the rights of passengers under the Air Passenger Protection Regulations in case they face problems such as denied boarding, flight delays or cancellations, lost or damaged baggage. Moreover, the structure of the thesis is simple with the translated text in Greek listed at the beginning followed by the original text in English. Finally, the structure of the thesis does not lack the analytical commentary of the translation process that was followed with the translation difficulties that arose and their following solutions as well as the bibliography used for the preparation of this diploma thesis. The preparation of this thesis was a very demanding and productive process, but at the same time an experience that brought me closer to the realistic working conditions of a translator, because through the difficulties that arose it became necessary to take initiatives, consistency, and responsibility of my choices, taking advantage of the available resources, aiming at the best possible rendering of the text in the target language.
Translation of the Air Canada Policy entitled “Our General Terms and Conditions of Carriage” from English to Greek.
Keywords: Air Canada, αερομεταφορέας, Όροι και Προϋποθέσεις, άρνηση επιβίβασης, καθυστέρηση πτήσης, φθορά αποσκευών, αποζημίωση, Σύμβαση του Μόντρεαλ, Σύμβασης της Βαρσοβίας; Air Canada, carrier, Terms and Conditions, denied boarding, flight delays, damaged baggage, compensation, Montreal Convention, Warsaw Convention