ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΚΛΩΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΓΙΓΑΡΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΡΟΜΠΟΛΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Οι φαινολικές ενώσεις του κρασιού κατέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, κάτι που τις καθιστά πολύτιμα συστατικά της διατροφής. Εκτός από το ίδιο το κρασί και τα στέμφυλα, παραπροϊόντα της οινοποιίας, περιέχουν σημαντική ποσότητα φαινολικών ενώσεων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, μελετάται η διαφοροποίηση στη συγκέντρωση ολικών φαινολών, όπως προσδιορίστηκαν με την μέθοδο Folin Ciocalteu, σε γίγαρτα σταφυλιών από διαφορετικούς συνδυασμούς υποκείμενων κλώνων της ποικιλίας Ρομπόλας Κεφαλονιάς. Τα αποτελέσματα από την σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών συνδυασμών υποκείμενων-κλώνων ρομπόλας έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις ολικών φαινολών στα γίγαρτα δεν είχαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

The phenolic compounds of wine posses antioxidant properties, which makes them valuable components of the diet. Apart from the wine itself and the grapes, byproducts of winemaking, they contain a significant amount of phenolic compounds. In this thesis, the variation in the concentration of total phenols, as determined by the Folin Ciocalteu method, in grape marc from different combinations of underlying clones of the Robola Kefalonia variety is studied. Results from the comparison between the different rootstock-robola clone combinations showed that the concentrations of total phenols in grape seeds had no statistically significant differences between them.
Keywords: Λέξεις κλειδιά: Φαινολικές ενώσεις, υποκείμενο, κλώνος, Folin Ciocalteu.; Keywords: Phenolic Compounds, clone, ungrafted, Folin Ciocalteu