Μετάφραση με σχολιασμό του γαλλικού κειμένου: « La situation économique de la Communauté », Journal officiel des Communautés européennes, P 13, 28 janvier 1964, σ. 173-177 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιείται μετάφραση του αποσπάσματος «La situation économique de la Communauté» (ελλ. Η οικονομική κατάσταση της Κοινότητας), της Επίσημης Εφημερίδας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γαλλ. Journal officiel des Communautés européennes). Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 1964 και έχει μεταφραστεί από τη σελίδα 173 έως και 177. Αδρομερώς, το εν λόγω κείμενο αποσκοπεί στην ακριβή πληροφόρηση για την αξιοσημείωτη ανάπτυξη που χαρακτήρισε την οικονομία της Κοινότητας το 1963, με μια εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση των χωρών της Κοινότητας, συγκεκριμένα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στη Γαλλία. Εκτός της μετάφρασης, η οποία έχει παρατεθεί και σε μορφή πίνακα όπου το πρωτότυπο και το μετάφρασμα εμφανίζονται σε πλήρη αντιστοιχία, έχει παρατεθεί ένας εκτενής σχολιασμός στον οποίο αναλύεται με λεπτομέρεια το κείμενο αφετηρίας και το κείμενο υποδοχής (λίγα λόγια για το EUR-Lex, είδος κειμένου, κειμενικές λειτουργίες, Σκοπός, κειμενικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες μεταφραστικών προβλημάτων, σύγκριση κειμένων). Στη συνέχεια, επεξηγείται με παραδείγματα ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταφραστικών προβλημάτων και παρατίθεται ένα αναλυτικό γλωσσάρι όρων με αλφαβητική σειρά για τη διευκόλυνση κατανόησης των εξειδικευμένων όρων. Τέλος, στη βιβλιογραφία καταγράφονται όλες οι πήγες -έντυπες και ηλεκτρονικές- που με βοήθησαν κατά τη διεκπεραίωση της μεταφραστικής εργασίας.

In the following dissertation, the excerpt “La situation économique de la Communauté” of the Official Journal of the European Communities (French : Journal officiel des Communautés européennes) was translated. In particular, this economic study was published on 28 January 1964 and has been translated from pages 173 to 177. In short, this text aims to provide accurate information on the remarkable growth that characterized the economy of the Community in 1963, with an extensive report of the economic situation of the countries of the Community, specifically the Federal Republic of Germany and France. In addition to the translation, which is given in table form where the original and the translation appear in full correspondence, an extensive commentary is given in which the source text and the target text are analyzed in detail (a few words about EUR-Lex, text type, text functions, Skopos, categories of translation problems, comparison of source and target text). Furthermore, examples of how to deal with translation difficulties have been analyzed and a detailed glossary of terms in alphabetical order to facilitate understanding of specialized terminology is provided. Finally, the bibliography lists all the sources - print and online - that contributed towards the completion of the translation process.
Translation and Commentary on the French text : “La situation économique de la Communauté”, Journal officiel des Communautés européennes, P 13, 28 janvier 1964, pp. 173-177
Keywords: οικονομία, οικονομικό κείμενο, ειδικό κείμενο, γλώσσα της οικονομίας, Σκοπός, μεταφραστικά προβλήματα, γλωσσάρι όρων; economy, economic text, specialized text, Skopos, translation problems, glossary of terms